Victor Boştinaru:  Singura abordare realistă în ce priveşte unirea României cu Republica Moldova o reprezintă unirea celor două părţi  în interiorul UE

 

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru consideră că singura abordare realistă în ce priveşte unirea României cu Republica Moldova o reprezintă unirea celor două părţi ale Prutului în interiorul Uniunii Europene.

„Încerc să evit un răspuns în alb şi negru, în ‘da’ şi ‘nu’. Eu nu exclud această ipoteză, dar cred că singura abordare realistă este unirea celor două părţi ale Prutului în interiorul Uniunii Europene şi apoi posibila evoluţie către unitate a celor două entităţi. Dar, în contextul internaţional actual, – şi iarăşi ezit să am abordări din acestea radicale – în mod sigur va fi un factor care va crea multe semne de întrebare şi mă tem tare mult că s-ar putea înscrie în ceea ce se numeşte mai de curând războiul hibrid, cu variantele sale, care utilizează de la fake news la provocări de natură etnicistă sau separatistă”, a declarat Boştinaru, luni, la RFI România.

Eurodeputatul a opinat că subiectul, adus „vehement în dezbaterea publică”, riscă să creeze mai multe probleme decât ar putea să rezolve.

„Evenimentele în sine sunt fireşti, sunt respectabile şi de respectat, cu atât mai mult cu cât dau curs şi unei anumite disperări în ce priveşte direcţia pe care Republica Moldova a parcurs-o în ultima vreme, aşa încât m-aş referi doar la această dimensiune. Doar că mă tem că acest subiect adus atât de vehement în dezbaterea publică s-ar putea să creeze mai multe probleme decât ar putea să rezolve şi de aceea sunt extrem de prudent, inclusiv în ce priveşte rolul şi apetitul unionist al stimabilului domn Traian Băsescu, cumva şi în căutarea unui spaţiu politic în care să se afirme”, a susţinut Boştinaru.

El a arătat că subiectul unionist, „dincolo de nobleţea şi generozitatea sa”, este de natură a avea potenţiale serioase consecinţe atât la Bucureşti şi la Chişinău, la nivel guvernamental, dar şi în cadrul NATO şi al UE.

„Suntem membri ai unei familii, ai unei comunităţi internaţionale, în care frontierele reprezintă un subiect mult prea important şi recente pusee naţionaliste, secesioniste au arătat cât de repede se inflamează această realitate în societăţile respective şi cât de mult efect destabilizator pot avea în relaţiile internaţionale. Pe de altă parte, acest subiect unionist este, dincolo de nobleţea şi generozitatea sa şi, cu atât mai mult, de semnificaţia sa în Anul Centenar, este de natură a avea potenţiale serioase consecinţe atât la Bucureşti şi la Chişinău, la nivel guvernamental, dar şi în cadrul structurilor cărora România le aparţine – NATO şi Uniunea Europeană”, a subliniat el.

Întrebat cât de atractivă este în acest moment Republica Moldova pentru UE, Boştinaru a apreciat că agenda de lărgire se va orienta mai degrabă către Balcanii de Vest.

„Este adevărat că agenda europeană este dominată de alte evoluţii şi s-ar părea că şi agenda de lărgire va merge mai degrabă către Balcanii de Vest sau doar către Balcanii de Vest. Acestea sunt realităţi din care face parte şi România – adică ţara acelora care ieri s-au aflat la Chişinău şi ar fi trebuit să ştie că nu intensitatea discursului poate rezolva o problemă, cât mai ales luciditatea demersului, ceea ce mi se pare că în cazul unora dintre ei este aproape exclusă”, a comentat europarlamentarul. AGERPRES