ALDE nu va vota moţiunea simplă pe Sănătate

ALDE nu va vota moţiunea simplă pe Sănătate, a declarat luni, în plen, deputatul Varujan Vosganian, care a adăugat că ministrul Sorina Pintea este un partener cu care se poate discuta.

„Noi nu o să votăm această moţiune. Eu am fost implicat în aceste probleme ca ministru cu resorturi economice. Prima întrebare pe care am pus-o când am devenit ministru al Finanţelor a fost: de ce dacă în 2000 se dădeau 2 miliarde de dolari la Sănătate aveam un anumit standard, iar când am venit eu ministru dăm 8 miliarde de dolari şi standardele nu s-au îmbunătăţit până acum. Concluziile la care am ajuns noi atunci au fost şi că serviciile s-au îmbunătăţit, dar că mai sunt lucruri de făcut pe piaţa medicamentelor, pe felul în care spitalele îşi achiziţionează materialele şi aşa mai departe. Acum, am ajuns la peste 10 miliarde de dolari cheltuieli alocate Sănătăţii, la asta se adaugă şi alte cheltuieli care nu se includ în aceste statistici, dar, în orice caz, chiar şi aşa, în România bugetul pe locuitor este în jur de 500 – 550 de dolari. În Statele Unite a depăşit 10.000 de dolari, în ţări ca Franţa şi Germania este de 10 – 12 ori mai mult decât în România, dar şi în ţări ale Europei centrale şi de est nivelul este mai mare, inclusiv în Bulgaria”, a afirmat Vosganian, la dezbaterea moţiunii simple pe Sănătate iniţiată de PNL.

În opinia sa, pentru a putea ajuta bugetul de la Sănătate este nevoie de o reformă mai amplă a sistemului fiscal şi o creştere a veniturilor fiscale.

„Dacă cineva crede că salarizarea unitară se poate face peste noapte, se înşală. Salarizarea unitară care rezolvă imperfecţiuni în sistem de zeci de ani se poate rezolva într-o perioadă mai amplă. Acum s-a făcut un pas important pentru medici, pentru asistenţi, uşor-uşor şi infirmierii, brancardierii şi ceilalţi vor intra şi ei în acest sistem şi lucrurile, până în preajma anului 2020, se vor regla. (…) Eu am avut cu doamna ministru câteva discuţii legate de sistemul de asigurări de sănătate şi sistemul medical din Moldova, am găsit în doamna ministru un partener de dialog şi proiectele pe care le-am propus au intrat chiar în realizare. Personal, ca parlamentar de Moldova, consider că doamna ministru este un partener cu care se poate discuta”, a menţionat el. AGERPRES