Apiterapia – terapia cu produse apicole

Apiterapia este o tehnică de terapie de medicină alternativă ce utilizează produse apicole pentru a preveni sau trata o serie de afecțiuni.

Este una dintre cele mai vechi terapii, fiind folosită în trecut în Grecia antică, Egipt și China.

Ce este apiterapia?

Apiterapia este numită adesea terapia cu produse apicole și presupune, în principiu, utilizarea produselor apicole pentru a trata diferite afecțiuni. Există o serie de produse care pot fi benefice sănătății și pot fi utilizate în apiterapie și includ polenul, mierea și lăptișorul de matcă, dar cu toate acestea, principalul dintre acestea este veninul de albine. Utilizarea produselor apicole și, în special, a veninului de albine, datează din Grecia antică, Egipt și China.

Apiterapia este utilizată pentru a trata o serie de boli și simptomele acestora, precum și durerile cauzate de leziunile acute și cronice. Leziunile și problemele pe care apiterapia le pot trata includ:
● răni
● durere
● arsuri
● tendinită etc.

În timpul tratamentului cu apiterapie, produsele de albine pot fi:
● aplicate local
● administrate pe cale orală
● injectate direct în sânge

Ce include apiterapia?

Apiterapia poate include utilizarea tuturor produselor create natural de albine. Acestea includ:
● Veninul de albine – acesta poate fi livrat direct dintr-o înțepătură de albine sau cu ajutorul unor dispozitive speciale.
● Mierea – Mierea este nectar de plante, transformat în zaharuri simple, deshidratat și utilizat pentru alimentarea cu energie. Oamenii folosesc mierea ca îndulcitor natural, ca remediu al durerii de gât, antitusiv și pentru vindecarea rănilor.
● Polenul – Polenul de albine este materialul reproductiv masculin al plantelor folosite de albine pentru a-și hrăni larvele. Polenul este sursa exclusivă de proteine a albinelor, conținând toți aminoacizii esențiali necesari oamenilor. Oamenii folosesc polenul de albine ca sursă de multi-vitamine, sursă de energie și / sau pentru a-și construi rezistența la alergeni.
● Lăptișorul de matcă – Este o hrană enzimatică îmbogățită, produsă de albine și hrănită de matcă pentru întreaga ei viață. Oamenii folosesc lăptișorul de matcă pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, pentru a susține longevitatea etc.
● Propolisul – o combinație de ceară de albine, rășini de copaci, miere și enzime produse de albine pentru a proteja stupul de amenințări externe, cum ar fi bacteriile sau virușii. Propolisul are proprietăți anti-bacteriene, anti-virale, anti-fungice, antioxidante și antiinflamatoare. Oamenii folosesc propolisul ca remediu pentru răceli și pentru a stimula sistemul imunitar. Proprietățile antibacteriene și antifungice ale propolisului îl fac un ingredient ideal pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii.
 Ceara de albine – albinele creează ceară de albine pentru a-și construi stupul și pentru a stoca mierea și polenul.

Beneficiile apiterapiei

Apiterapia poate fi utilizată pentru tratarea mai multor boli diferite:
● Poate reduce simptomele artritei – Terapia cu venin de albine a fost folosită încă din Grecia antică pentru a ajuta la ameliorarea durerii din poliartrita reumatoidă. Acest lucru se datorează efectelor sale antiinflamatoare și de ameliorare a durerii. Poate duce la o scăderea umflăturii, durerii și rigidității la persoanele cu poliartrită reumatoidă.
● Mierea poate favoriza vindecarea rănilor. Grație proprietăților antibacteriene, antiinflamatoare și de ameliorare a durerii, mierea poate fi eficientă în vindecarea rănilor, reducând în același timp riscul de infectare.
● Mierea poate reduce durerile de gât, poate calma tusea și poate preveni alergiile. De asemenea, poate crește imunitatea.
● Veninul de albine poate ajuta în bolile imunologice și neurologice, ca boala Parkinson, scleroza multiplă, boala Alzheimer, lupus. Deși veninul de albine nu ar trebui să fie prima sau singura metodă de tratament pentru aceste boli, cercetările au arătat că veninul de albine poate să stimuleze sistemul imunitar și sa reduca unele simptome ale acestor afecțiuni în organism – în mare parte datorită efectului antiinflamator.
● Propolisul poate reduce gingivita și tartrul
● Produsele apicole – surse excelente de vitamine și minerale.

Mierea și produsele apicole sunt extrem de importante și pentru menținerea sănătății și strălucirii tenului, pielii și părului. Mierea, ceara de albine și propolisul sunt folosite ca agenți de vindecare și îngrijire într-o serie de produse de îngrijire corporală, inclusiv săpun, balsam de buze, creme, geluși de curățare și loțiuni. Mierea are și efect cicatrizant, previne infecțiile și ajută la vindecarea rănilor.

Orice tip de miere are proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, activitatea antimicrobiană a uneia poate fi de până la 100 de ori mai mare decât a alteia, Diferitele tipuri de miere au de asemenea diferite activități antimicrobiene împotriva diferitelor tulpini de bacterii.

Mierea de Manuka este produsă din nectar de la arborele manuka (Leptospermum scoparium), un membru al familiei de arbore de ceai, originar din Noua Zeelandă. Mierea de manuka este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene foarte active, cu mult peste cele ale altor tipuri de miere. Proprietățile antibacteriene speciale ale mierii de manuka, denumite și factorul unic de manuka, se datorează compușilor fitochimici din nectarul manuka. Mierea de manuka este, de asemenea, utilizată pe scară largă pentru a ajuta în tratamentul problemelor gastro-intestinale, cum ar fi ulcerul peptic.

Veninul de albină – cum acționează benefic?

Iată teoria din spatele terapiei cu venin de albine: veninul de albine provoacă doar o inflamație ușoară, dar la mulți oameni (chiar și cei care nu sunt alergici la înțepătura de albină), sistemul imunitar suportă un răspuns inutil de mare la înțepătură. Creierul declanșează eliberarea excesivă a unor hormoni care controlează răspunsul imun, iar odată ce acționează asupra veninului de albine, hormonii rămași pot acționa pentru alte probleme imunitare.

Cheia pentru a beneficia de apiterapie este să consumați produse apicole naturale și nefiltrate. Calitatea contează mai mult ca niciodată, mai ales când vorbim de miere.

Riscurile apiterapiei

Există un număr de persoane care nu ar trebui să efectueze terapii tip apiterapie sau ar trebui să aibă grijă deosebită. De exemplu, dacă aveți o alergie la înțepături de albine, atunci trebuie să aveți grijă deosebită. Deoarece mulți oameni nu știu dacă au alergie, este important să alegeți un terapeut de renume care să fie pregătit dacă aveți o reacție alergică, deoarece poate fi adesea foarte severă.

În plus, persoanele care suferă de boli de inimă, hipertensiune arterială, tuberculoză sau diabettrebuie să se asigure că evită apiterapia complet. Mierea nu trebuie administrată copiilor sub vârsta de un an din cauza posibilelor bacterii, iar persoanele care au un sistem imunitar foarte slab trebuie să evite mierea. În cele din urmă, doza recomandată pentru multe dintre produsele apicole nu este cunoscută, așa că trebuie să fiți precaut.

Veninul din albine poate induce un răspuns histaminic. Acest lucru poate cauza orice, de la iritații cum ar fi umflarea, înroșirea pielii la reacții alergice severe care pot pune viața în pericol. De asemenea, terapia cu venin de albine poate cauza dureri.

Sursa: www.postamedicala.ro