The WHO Representative in Yemen Dr Nevio Zagaria shakes hands with a patient during his visit Hemodialysis Center in Al - Thawra hospital in Sanaa, Yemen September 13, 2018. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi

Yemen: ONU doreşte să creeze un „pod aerian” pentru evacuări din motive medicale

ONU a anunţat duminică că încearcă să creeze un ”pod aerian umanitar medical” în Yemen pentru a evacua civilii care nu pot fi trataţi în această ţară afectată de un conflict devastator, relatează AFP.

”Este vorba de a-i ajuta pe pacienţii care suferă de cancer, boli cronice şi malformaţii congenitale să primească tratamentul de care au nevoie”, a afirmat într-un comunicat doctorul Nevio Zagaria, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Yemen.

A fost stabilită o listă de 12 boli sau afecţiuni, între care diferite forme de leucemie, cancer de tiroidă sau ”pacienţi care au nevoie de radioterapie, grefă de măduvă osoasă sau transplant de rinichi”, a precizat Zagaria.

Coordonatoarea umanitară a ONU pentru Yemen, Lise Grande, a semnat sâmbătă ”o notă verbală cu autorităţile de la Sanaa pentru a permite transportul, cu un avion special, al acestor pacienţi, ”la o instituţie medicală abilitată să se ocupe de astfel de cazuri”.

Potrivit comunicatului, OMS recomandă să se ”lucreze cu toate părţile pentru a confirma procedurile operaţionale pentru crearea acestui pod aerian umanitar”. Acesta trebuie să funcţioneze iniţial pentru o perioadă de probă de şase luni.

”Sperăm că primul zbor va fi gata cât mai curând posibil”, a declarat Zagaria, adăugând că ”80% dintre pacienţii selectaţi pentru acest zbor sunt femei şi copii pentru care podul aerian este una dintre ultimele speranţe”.

Din martie 2015, când a început intervenţia unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi, conflictul din Yemen s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi şi a provocat ”cea mai gravă criză umanitară din lume”, potrivit ONU, care estimează că 22 de milioane de civili din această ţară, 75% din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar sub o formă sau alta. AGERPRES