Turcia cere Israelului să ‘oprească imediat’ loviturile împotriva Fâşiei Gaza

Turcia a cerut marţi Israelului să ‘oprească imediat’ loviturile împotriva Fâşiei Gaza, invitând comunitatea internaţională să ‘ia măsuri’ în condiţiile în care escaladarea tensiunilor sporeşte temerile în legătură cu un noi război, relatează AFP.

‘Israelul trebuie să oprească imediat aceste atacuri împotriva populaţiei din Gaza’, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, citat de agenţia de ştiri Anadolu.

‘Comunitatea internaţională, care rămâne tăcută în faţa atacurilor Israelului, trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să ia măsuri’, a adăugat el.

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă. Cel puţin şase palestinieni au fost ucişi, iar de partea israeliană bilanţul relevă un mort şi zeci de răniţi.

Această escaladare a survenit după luni de tensiuni care cresc temerile privind un al patrulea război în zece ani între Israel şi Hamas, care guvernează enclava palestiniană aflată sub blocadă.

Susţinătoare fermă a cauzei palestiniene, Ankara critică cu regularitate politica israeliană, în pofida unei normalizări a relaţiilor dintre Turcia şi Israel în 2016 după mai mulţi ani de criză diplomatică.AGERPRES