Breaking News

CÂT DE UȘOR ESTE, DE FAPT, SĂ-ȚI MONITORIZEZI DIETA ZILNIC?

 

Cea mai eficientă strategie prin care poți să slăbești presupune o monitorizare atentă a dietei, a consumului de alimente. „Trebuie să notezi tot ce mănânci”, spun nutriționiștii. Asta te ajută să monitorizezi atât cantitatea alimentelor consumate, cât și calitatea nutrițională a acestora. În urma acestui proces, cele mai multe persoane devin conștiente de greșelile alimentare pe care le fac, ajustează dieta și rezultatele nu întârzie să apară.

Din păcate, în mentalul colectiv, monitorizarea dietei pare o activitate migăloasă, neplăcută, consumatoare de timp. Însă un studiu realizat în parteneriat de un grup de cercetători din SUA a demonstrat că este nevoie de mai puțin de 15 minute zilnic pentru a nota tot ceea ce mâncăm într-o zi.

 

Cât durează, de fapt?

 

Cercetătorii au urmărit 142 de participanți la un program online de slăbit. Programul a fost întreprins pe parcursul a șase luni si presupunea, printre altele, ca participanții să țină un jurnal zilnic al alimentelor consumate.

Monitorizarea alimentelor consumate, a cantității acestora și a modului de preparare a fost făcută prin intermediul unei aplicații online. Aceasta monitoriza și numărul de logări zilnice, precum și timpul petrecut de fiecare participant în aplicație.

În prima lună, participanților le-a luat în medie 23 de minute să noteze zilnic tot ce au mâncat. La finalul programului, media de timp scăzuse la doar 14,6 minute. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Obesity.

 

Notează până nu uiți!

 

Cercetătorii au remarcat că persoanele care au reușit să slăbească cel mai mult prin intermediul monitorizării dietei au fost cele care și-au notat mai des alimentele consumate, nu cele care au petrecut mai mult timp sau au notat mai detaliat ceea ce au mâncat.

Asta confirmă descoperirile anterioare ale nutriționiștilor: este mai bine, spun autorii, să notezi de mai multe ori pe zi. Pe de o parte, este important să notezi ceea ce mănânci atunci când mănânci. Pe de altă parte, jurnalul dietei poate deveni o corvoadă dacă alegi să faci asta o data pe zi, seara, când ești obosit.

 

E mai simplu decât crezi!

 

Atunci când vine vorba despre slăbit, nutriție, dietă, motivația este foarte importantă. Acum, putem să le spunem exact pacienților noștri că monitorizarea dietei este mai ușoară, mai simplu de făcut decât și-ar putea imagina, a declarat unul din autorii studiului.

Grație aplicațiilor mobile pentru monitorizarea dietei disponibile pe piață, întregul proces este si mai mult simplificat. Aplicațiile te ajută să-ți salvezi alimentele preferate și consumate frecvent, chiar și combinațiile de alimente. Funcțiile de memorare și de predicție ale aplicațiilor și facilitățile simplifică și mai mult procesul: este nevoie să tastezi doar câteva litere, iar jurnalul tău alimentar va complete cu numele alimentului sau al mesei înregistrate. Este nevoie doar de un pic de voință, spun autorii.