Prim-ministrul lituanian centrist Saulius Skvernelis,criticat pentru formarea unui guvern compus exclusiv din bărbaţi

Prim-ministrul lituanian centrist Saulius Skvernelis a fost miercuri ţinta unor critici pentru formarea unui guvern compus exclusiv din bărbaţi, organizaţiile de apărare a drepturilor femeilor denunţând un caz unic la ora actuală în Uniunea Europeană, informează AFP.

Deputatul Kestutis Mazeika a fost numit miercuri ministru al mediului, ultimul post vacant de mai multe luni în guvernul din această ţară cu 2,9 milioane de locuitori. La începutul anului, în cadrul precedentei remanieri, doi miniştri femei au fost înlocuiţi de doi bărbaţi.

‘Este scandalos’, a reacţionat Viktorija Cmilyte-Nielsen, lidera opoziţiei. ‘Paisprezece miniştri bărbaţi nu mai este o întâmplare. Dacă am da cu banu de 14 ori la rând, nu am avea probabil acelaşi rezultat’, a adăugat ea.

Inegalitatea între sexe este încă prezentă în ţară, susţine Cmilyte-Nielsen, menţionând în special numărul mic de femei baby-sitter şi stereotipurile unei societăţi puternic patriarhale.

Kazimira Prunskiene, o femeie, a fost primul şef al guvernului lituanian după declararea independenţei faţă de Uniunea Sovietică în 1990, iar Dalia Grybauskaite este preşedintele ţării din 2009.

Dar, potrivit liderei opoziţiei, aceasta nu împiedică ‘bărbaţii să domine procesul de luare a deciziilor’.

În prezent, 29 de femei se află în parlamentul lituanian, în comparaţie cu 112 de bărbaţi.

Potrivit datelor Institutului european pentru egalitatea de gen (EIGE), o organizaţie neguvernamentală din Vilnius, Lituania reprezintă în prezent o excepţie în UE, fără nicio femeie în funcţia de ministru în exerciţiu.

‘Lituania are multe femei cu înaltă calificare, dar niciuna dintre ele nu a fost aleasă să fie ministru. Aceasta este dovada unui deficit democratic’, a declarat pentru AFP Virginija Langbakk, directoarea EIGE.

‘Premierul ţine cont de profesionalism, nu de sex în alegerea candidaţilor’, a reacţionat purtătorul de cuvânt al executivului, Tomas Berzinskas, adăugând că multe femei ocupă funcţia de viceministru sau deţin alte posturi importante.

Numit prim-ministru în 2016 şi fost şef al poliţiei naţionale, Skvernelis va candida în alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 12 şi 26 mai. Sondajele îl plasează în urma economistului independent Gitanas Nauseda şi fostului ministru conservator al finanţelor Ingrida Simonyte, singura femeie candidat. AGERPRES