ALLERGAN RECHEAMĂ IMPLANTURILE MAMARE TEXTURATE BIOCELL DIN ÎNTREAGA LUME, DIN CAUZA RISCURILOR DE CANCER

Allergan recheamă implanturile mamare texturate Biocell din întreaga lume, la mai mult de șase luni după ce a oprit vânzarea lor în Uniunea Europeană. Aceasta după ce autoritățile americane au invocat riscuri legate de dezvoltarea unei forme rare de cancer și au cerut companiei să retragă produsul de pe piața SUA.

Autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale, FDA, a conchis că folosirea implanturilor mamare texturate Biocell este corelată cu o creștere a riscului de dezvoltare a unui tip rar de cancer, cunoscut ca limfom anaplazic cu celule mari, scrie Reuters.

“După ce dovezile au indicat că produsul Allergan pare să fie legat direct cu riscuri semnificative pentru pacient (…), FDA a luat măsuri pentru a alerta compania în legătură cu noile dovezi și că este necesară o retragere a produsului”, a declarat Amy Abernethy, comisar adjunct FDA.

Implanturile Biocell, interzise în UE

Franţa a fost prima ţară ce a interzis, la sfârșitul anului trecut, implanturile mamare bănuite că pot declanşa forma rară de cancer.

Potrivit AFP, interdicţia franceză a vizat toate implanturile mamare Biocell realizate dintr-un înveliş «macrotexturat», ce ar fi vinovat de 59 de cazuri de limfom anaplazic cu celule mari, în ultimii 8 ani în Franţa. Trei femei au murit în urma complicaţiilor.

Totodată, autorităţile din Paris au decis interzicerea protezelor realizate dintr-o peliculă de poliuretan – ce reprezentau, la acel moment, 3% din piaţa de implanturi.

Ca măsură de precauţie, autorităţile franceze au retras de pe piaţă și implanturi ce au o textură echivalentă cu Biocell şi fabricate de alte cinci laboratoare. În total, a fost vorba de 27% din implanturile ce au fost vândute în Franţa anul trecut.

O zi mai târziu, Allergan a anunțat că că va retrage de pe piața Uniunii Europene implanturile sale mamare texturate.

Mai multe site-uri de chirurgie plastică susțin că implanturile texturate se fixează mai bine decât implanturile netede, dar au un risc mai mare de apariție a unor scurgeri.