Pacienții cu hepatite cronice pot lua rețetele compensate de la medicul de familie

Pacienții cu hepatite cronice pot lua rețetele compensate de la medicul de familie, începând din luna ianuarie, fără ca medicii să fie sancționați profesional și pecuniar, anunță Societatea Națională de Medicina Familiei. 

A fost modificat „Protocolul de prescriere în Hepatita cronică virală și Ciroza hepatică cu VHB”. În noua variantă a acestuia se prevede:

”Medici prescriptori


Inițierea terapiei poate fi făcuta doar de medicii din specialitatea gastroenterologie, boli infecţioase, nefrologie (doar pentru pacienţii cu afectare renală consecutivă infecţiei cu virusuri hepatitice), gastroenterologie pediatrică şi pediatrie cu supraspecializare/ competenţă/ atestat în gastroenterologie pediatrică.

În cazul tratamentului cu analogi nucleotidici/nucleozidici în baza scrisorii medicale emisă de medicul de specialitate, medicul de familie poate continua prescrierea, în dozele și pe durata prevazută în scrisoarea medicală.”

”Modificările din protocol reușesc să repare o nedreptate atât față de dreptul pacientului la un tratament esențial pentru boala lui cât și față de prestigiul profesional al medicilor de familie. Pentru SNMF, organizația profesională reprezentativă a medicilor de familie, modificarea protocolului este un succes care ne motivează în lupta pentru binele pacientului și pentru recunoașterea profesională la adevărata valoare a medicilor de familie. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru deschiderea arătată prin această modificare față de problemele medicilor de familie.”, susține dr. Dina Mergeani, Președinte SNMF.