Filmul „Balanţa” (1992), prima producţie românească restaurată în format digital 4K

Filmul „Balanţa” (1992), prima producţie românească restaurată în format digital 4K, a fost prezentat în premieră de gală la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, în prezenţa actorilor, a echipei care a realizat filmul, a unor apropiaţi ai regizorului Lucian Pintilie, precum şi a echipei care a restaurat pelicula.

„Restaurarea ‘Balanţei’ mi se pare unul dintre cele mai importante acte culturale din ultimul timp, pentru că părerea e că atunci când vine vorba de patrimoniu şi de grija faţă de operele care sunt importante, opere care sunt realizate de înaintaşii noştri, România nu stă foarte bine, or, din punctul acesta de vedere, cel puţin la nivel de cinema, cred că, probabil din lipsă de resurse sau din alte motive, Arhiva Naţională de Film trebuie în anii următori să fie mai activă în procesul acesta de restaurare. Aici vorbim de o iniţiativă privată, de Fundaţia 9, de BRD, de alţi parteneri care cumva s-au pus cap la cap, au luat negativul filmului ‘Balanţa’ din Franţa, l-au digitalizat şi cumva l-au adus în ţară, unde un laborator foarte bun şi foarte modern, cel de la Banc Post a făcut toată această muncă, fotogramă cu fotogramă, până l-a adus în stadiul acesta extraordinar în care e azi. Eu cred că e un moment de graţie care nu se întâmplă foarte des şi de asta mă bucur că putem şi noi să ajutăm să readucem filmul pe ecrane, să-l vadă cât mai multă lume, în special cei tineri”, a declarat pentru AGERPRES Tudor Giurgiu, fondator Transilvania Film, distribuitorul filmului în România.

Actorul Victor Rebengiuc a mărturisit, prin intermediul unui mesaj video, că atunci când a fost solicitat să participe la filmările pentru „Balanţa” a fost o explozie de fericire atât pentru el, cât şi pentru ceilalţi actori care au participat la realizarea acestuia.

„În această seară vom avea ocazia să vedem o copie restaurată a filmului ‘Balanţa’, film făcut de Pintilie acum aproape 30 de ani şi care pentru mine, ca actor şi pentru colegii mei cu care am jucat în acest film a fost o mare bucurie, bucuria reîntâlnirii cu Pintilie care fusese alungat din ţară, interzis, nu i s-a mai dat voie să lucreze în ţară (…). Şi când ne-a solicitat pentru a participa la filmările cu ‘Balanţa’ a fost o explozie de fericire pentru noi, pentru că Pintilie este un regizor care ştie să lucreze cu actorul foarte bine, ştie cum să-l îndrume, ştie cum să scoată din actor lucruri de care el nici măcar nu este conştient că le are, că le poate face. De asta, întotdeauna, de câte ori am lucrat cu el, am avut bucuria să văd că reuşeşte să descopere în mine şi în ceilalţi colegi ai mei lucruri noi, lucruri care îţi îmbogăţesc arsenalul de mijloace de expresie. Filmul a avut succes la momentul în care a fost făcut. Acum, fiind recondiţionat, adus la parametri actuali, o să fie o surpriză pentru cei care l-au văzut atunci şi o mare surpriză pentru cei care nu l-au văzut deloc până acum”, a spus Rebengiuc.

Dorel Vişan, unul dintre actorii care fac parte din distribuţie, a afirmat la finalul proiecţiei că este „o seară de suflet” şi le-a mulţumit celor care au lucrat la restaurarea peliculei.

„Filmele acestea care au fost făcute cu atâta trudă şi cu atâta ştiinţă a subtilităţii, care au sărit peste ideologie şi au scos în evidenţă marii artişti ai României sunt încă o dovadă că un film mare se face cu artişti mari. (…) Iată că timpul l-a cosit pe maestrul Lucian Pintilie şi a cosit atâţia mari artişti, dar adevărul lor a rămas. (…) M-a impresionat faptul că atâţia artişti din acest film nu mai sunt şi mă uit la noi”, a spus Dorel Vişan.

Regizată de Lucian Pintilie, „Balanţa” este o coproducţie româno-franceză şi a avut premiera în 1992, la Festivalul de la Cannes. Filmul prezintă povestea unei tinere profesoare şi a unui medic dintr-un spital local, care încearcă să facă faţă ultimelor zile ale comunismului şi luptă pentru normalitate într-o Românie marcată de stereotipuri.

Din distribuţie fac parte printre alţii Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Gheorghe Visu, Magda Catone, Dorel Vişan, Victoria Cociaş.

Negativul original al filmului a fost digitalizat în laboratorul Hiventy, din Franţa, iar restaurarea în 4K a fost realizată în România de studioul Avanpost Media, cu sprijinul şi consultanţa directorului de imagine Florin Mihăilescu, un apropiat al regizorului Lucian Pintilie. Procesul de restaurare a durat peste şase luni, a vizat îmbunătăţirea imaginii şi a sunetului şi transpunerea filmului în format digital 4K.

Versiunea restaurată a filmului „Balanţa” a avut premiera mondială în luna octombrie 2019, la Lumiere – Grand Lyon Film Festival, în prezenţa doamnei Marie-France Ionesco şi a regizorului francez Christian Carion.

„Balanţa” va intra în cinematografele din România începând de miercuri, fiind distribuit de Transilvania Film.

Restaurarea operei lui Lucian Pintilie este parte din programul Fundaţiei9 – Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, lansat în 2018 la iniţiativa Corinei Şuteu, membră a Consiliului Director al Fundaţiei9, cu acordul Cătălinei Pintilie, legatara artistului. Prin Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, Fundaţia9 sprijină tinerii regizori de film aflaţi la debut şi revitalizează patrimoniul artistic şi creativ al marelui regizor. AGERPRES