Politica externă a Republicii Moldova are la bază interesul național

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Politica externă a Republicii Moldova are la bază interesul național al statului moldovean, notează MOLDPRES.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat marți la ședința lărgită a Colegiului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde a declarat că obiectivele principale de politică externă trebuie să aibă la bază trei priorități: promovarea unei politici externe echilibrate, promovarea profesionalismului și disciplinei în activitatea misiunilor diplomatice moldovenești și abordări pragmatice și eficiente din partea ambasadorilor moldoveni. “Interesul național al Republicii Moldova presupune atât implementarea prevederilor din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, cât și dezvoltarea parteneriatelor strategice semnate cu state din Vest și din Est. Republica Moldova caută parteneri atât la Vest, cât și la Est. Aștept profesionalism și disciplină din partea corpului diplomatic și neimplicare în declarații politice. Ambasadorii moldoveni nu trebuie să reprezinte portavocea unor formațiuni politice, ei sunt vocea interesului național peste hotare”, a menționat Igor Dodon.

Președintele a subliniat importanța relațiilor Republicii Moldova cu vecinii și a amintit că în aprilie 2020 se împlinesc 10 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic cu România. El a remarcat că statul moldovean “nu are nicio divergență cu statul român”.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat că în anul curent activitatea Ministerului va fi una realistă și pragmatică, bazată pe o viziune pro-Moldova. “Ne dorim ca în 2020 să intensificăm realizarea prevederilor din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să dezvoltăm parteneriate strategice noi. Dorim aprofundarea dialogului cu Statele Unite ale Americii spre a deveni eligibili pentru programul Millenium Challenge 2. În același timp, dorim să dezvoltăm relațiile pragmatice cu Federația Rusă, dar și să semnăm parteneriate strategice noi”, a spus Aureliu Ciocoi.

Ministrul moldovean de Externe a anunțat sosirea, în luna martie, la Chișinău a premierului maghiar, Viktor Orban, și a Secretarului general al Consiliului Europei care va participa, alături de autoritățile moldovene, la celebrarea celor 25 de ani de prezență a Republicii Moldova în această organizație internațională.