Mexicul a depăşit pragul de 1.000 de decese cauzate de noul coronavirus

Mexicul a depăşit pragul de 1.000 de decese cauzate de noul coronavirus şi numără peste 11.000 de cazuri confirmate de contaminare, a anunţat joi Secretariatul federal al Sănătăţii, potrivit AFP.

Conform buletinului informativ zilnic al Secretariatului Sănătăţii, Mexicul a înregistrat 99 de decese legate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică bilanţul naţional la 1.069 de morţi. Cazurile de contaminare au ajuns la 11.633.

„Suntem în faza de ascensiune rapidă a numărului zilnic de cazuri şi vom continua să avem tot mai multe cazuri de boală, de persoane care trebuie spitalizate şi de persoane într-o stare critică, până la vârful acestei epidemii”, a declarat într-o conferinţă de presă subsecretarul Sănătăţii, Hugo Lopez-Gatell.

Pragul de 1.000 de decese a fost depăşit la două zile după ce autorităţile au ridicat nivelul de alertă sanitară din cauza unei accelerări a creşterii numărului de contagieri, ceea ce le-a sporit teama de o saturare a sistemului spitalicesc.

Guvernul mexican estimează că vârful îmbolnăvirilor în ţară ar urma să se situeze în perioada 8-10 mai.

Pentru a evita ca spitalele să fie suprasolicitate, guvernul federal a suspendat până la 30 mai toate activităţile neesenţiale şi a făcut apel la mexicani să rămână în casă, fără a decreta totuşi izolarea obligatorie, aşa cum au făcut alte ţări din regiune.

În schimb, autorităţile din Jalisco şi Michoacan, două state din vestul Mexicului unde trăiesc aproape 10% din cei 120 de milioane de mexicani, au instaurat izolare socială obligatorie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis miercuri că Mexicul şi America Latină în general sunt pe punctul să atingă vârful pandemiei şi a făcut apel la ţările din regiune să îşi suplimenteze capacităţile de testare. AGERPRES