COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 107 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 568 de teste, fiind confirmate 107 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci în regiunea transnistreană. În total, la ziua de astăzi, în ţară sunt înregistrate 9807 cazuri de COVID-19, conform lui Constantin Rîmiş, secretar de stat la  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), care a susţinut luni seara un briefing, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, din numărul total de cazuri înregistrate în această zi,  7 sunt lucrători medicali: medici – 4, asistenți medicali – 3. Totodată, la ziua de azi, 5738 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Ministerul Sănătăţii informează şi despre înregistrarea altor şapte decese provocate de COVID-19, numărul acestora ajungând la 353 de persoane.

Conform lui Constantin Rîmiș, „în prezent, în toate unitățile administrativ-teritoriale sunt activate secții destinate pacienților cu COVID-19. Numărul acestora este diferit și depinde nu doar de capacitățile instituțiilor spitalicești, dar și de situația epidemiologică din teritoriu”.

„Unele spitale utilizează doar paturile din secțiile de boli infecțioase, altele, pentru a răspunde la numărul de cazuri în creștere, au reprofilat alte secții (terapie, chirurgie etc.). Lucrul acesta se întâmplă prin decizia directorului instituției și este coordonat cu fondatorul, care, în cazul instituțiilor raionale, este Consiliul raional, iar în cazul instituțiilor municipale, este Consiliul municipal”, a explicat secretarul de stat al MSMPS.

De asemenea, Rîmiş a relevat că „în municipiul Chișinău se manifestă sporirea constantă a numărului de cazuri noi de infectare. Or, pentru a anticipa suprasolicitarea spitalelor în perioada următoare, astăzi a fost reactivat ca spital COVID, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În prezent, sunt disponibile 90 de paturi, inclusiv 5 de terapie intensivă. La necesitate vor fi activate și alte secții suplimentare”.

„În contextul situației epidemiologice tensionate, vă îndemn să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a celor dragi. Nu vă supuneți riscului. Respectați recomandările specialiștilor. Pericolul infecției cu COVID -19 nu a trecut, trebuie să dăm dovadă de maximă responsabilitate și precauție. Evoluția procesului epidemiologic depinde de fiecare din noi, de comportamentul nostru. Vă îndemn să aveți grijă și să răsplătiți prin responsabilitate personalul medical care luptă fără întrerupere pentru viața și sănătatea cetățenilor”, a conchis Constantin Rîmiş, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.