DUȘMĂNIE ÎN SÂNGE

Nu putem să trecem nepăsători peste succesul real pe care președintele Klaus Werner Iohannis l-a obținut la Bruxelles, aducând în țară 80 de miliarde de euro. Aparent este o sumă greu de scris, dar ușor de ținut minte, dacă ține cont de săvârșirea unei premiere milenare. Nu știu dacă banii aceștia vor fi cheltuiți de guvernele liberale sau vor intra și ei în logica ”nu este pentru cine se pregătește, este pentru cine se nimerește”.
Fiind vorba despre România nu putem, de asemenea, ignora metehnele acestui spațiu mioritic care nu a dus niciodată lipsă de bani, ci nu a știut cum să-i cheltuiască sau pur și simplu să-i cheltuiască. De la proverbialii 15 miliarde de euro care așteptau în 1996 la granițele
țării câștigarea președinției de către Emil Constantinescu, pentru a avea liber să năvălească în România, iată puși în situația de a fi tentați de cei 80 de miliarde de euro, care ne revin nou în urma negocierilor, care au durat patru zile și patru nopți, pentru care, actualul președinte al României, Klaus Werner Iohannis s-a bătut ca un leu și cinzeci de bani, evitând să-și trădeze sforile trase în contul popularilor europeni. Astăzi, trebuie să recunoaștem, caii mari aparțin partidelor de dreapta, adunate sub sigla PPE, în Parlamentul European, cei care au reușit să împartă tortul celor 750 miliarde de euro, după cum le-au dictat interesele. Astfel, România se poate lăuda că a primit de aproape trei ori mai mult decât ar fi revenit celor 27 de țări ale Uniunii Europene, în varinata în care acești 750 de miliarde de euro s-ar fi distribuit în mod egal tuturor țărilor membre ale U.E. Deci aproape 11% din bani vor lua drumul României, pentru a contribui decisiv la investiții ce au ca prim obiectiv relansarea economică a țării, ieșirea din pandemie prin intermediul acestui puternic balon de oxigen. Cu siguranță, va trebui, de această dată, să dovedim pragmatism în locul acțiunilor emoționale, ale partizanatului față de o culoare anume politică, care nu se poate bucura astăzi decât de votul împotrivă dictat electoratului. Evident că, o vină mare au acei mânuitori de bețe printre zăbrelele gardurilor, cei care nu fac altceva decât să zădărească câinii adormiţi sau amorțiți de atâtea lupte, prin care dușmănia sângerează în cantități îngrijorător de mari. Unul dintre acești ”băieți de mingi” este actualul ministru al Finanţelor, care nu se sfiește să-și manifeste bucuria sălbatică cu care mușcă de buci, adânc, partidul care i-a făcut viața amară. El constată astfel mulțumit de prestația președintelui Klaus Werner Iohannis la Bruxelles, că ”PSD (este) în depresie! Succes al Președintelui României la Bruxelles. Suma RECORD negociată pentru România. Marcel Ciolacu și gașca lui să ia notițe. Acesta este un lucru bine făcut. Oamenii lui Dragnea, acum ai lui Ciolacu, se duceau la Bruxelles să scoată de pe lista neagra a UE tot felul de off-shore-uri (cât a primit PSD pentru această acțiune și unde sunt banii? ) sau să vândă câteva sticle de palincă. Astăzi Președintele României a negociat co suma impresionanta pentru România – 80 de miliarde de euro. Felicitări domnule Președinte!”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.
Președintele Klaus Iohannis a susţinut declarații de presă după Consiliul European de la Bruxelles, acolo unde s-a negociat împărțirea fondului de 750 de miliarde de euro.
„După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică”, a declarat Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.
Şeful statului a adăugat că pentru punerea în practică a planului pentru bugetul comunitar multianual 2021 – 2027, Guvernul Orban lucrează de la începutul anului. „În cel mai scurt timp, va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică”, a spus Iohannis.
El a descris finanţarea obţinută de România drept „un rezultat frumos”. „Este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european şi vom merge mai departe, fiindcă aceşti bani trebuie folosiţi pentru reconstrucţia României”, a punctat el”.
Această reconstrucție devine fundamental pentru viitorul spațiului românesc. Nenorocirea Covid-19 a reușit să dea Europei semnalul de unitate și de conștientizare a nevoii de stabilitate astăzi pentru consolidarea viitorului apropiat. Este timpul să uităm de conflictele sterile ale clasei politice, chiar dacă după unii autori nu există politic fără dușmănie în sânge, precum se mai servește ficatul de gâscă.
ADI CRISTI