Breaking News

Svetlana Tihanovskaia: Propaganda rusă încearcă să distorsioneze la maximum ce se întâmplă în Belarus

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a făcut apel miercuri la ruşi să susţină poporul belarus „în lupta sa pentru libertate”, în contextul mişcării de contestare a realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit AFP.

„Propaganda rusă încearcă să distorsioneze la maximum ce se întâmplă în Belarus”, a declarat Svetlana Tihanovskaia, în primul său mesaj video adresat direct ruşilor, publicat pe reţeaua socială Telegram.

„În nicio etapă aceasta nu a fost o luptă împotriva Rusiei şi sunt convinsă că nici nu va fi”, a adăugat opozanta, refugiată în Lituania, făcând apel la ignorarea „instituţiilor media de propagandă şi a oamenilor politici care afirmă contrariul”.

În vârstă de 66 de ani, Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, se confruntă de o lună cu o mişcare de contestare inedită. Protestatarii cer plecarea sa, deoarece el „a pierdut şi a falsificat în totalitate rezultatele” alegerilor prezidenţiale, a insistat Svetlana Tihanovskaia.

„Noi, belaruşii, le suntem extrem de recunoscători ruşilor care susţin poporul belarus în lupta sa pentru libertate”, a subliniat ea.

„Să nu lăsăm propaganda să otrăvească relaţiile între popoarele noastre prietene”, a adăugat opozanta.

Declaraţia survine la o zi după un interviu acordat de Aleksandr Lukaşenko pentru media publice ruse în care a spus în special că Rusia va cădea la rândul său dacă regimul său se va prăbuşi.

După ce a acuzat Moscova în campania electorală că încearcă să îl înlăture de la putere, Lukaşenko a făcut un viraj de 180 de grade, pledând pentru sprijinul rus în faţa mobilizării de mulţimi fără precedent de la venirea sa la putere în 1994.

El a discutat de mai multe ori cu Vladimir Putin despre acest subiect, iar preşedintele rus a promis că va trimite trupe dacă mişcarea de contestare va degenera în violenţe. Un summit între cei doi lideri este prevăzut zilele următoare. AGERPRES