AMERICA A UITAT CE ESTE TRĂDAREA, ROMÂNIA, NU!

America și-a ales noul președinte. În plină pandemie de Covid-19, America a dat voie bărbaților de stat să se lupte după scenariul ”care pe care!”. Există un învins și un învingător, chiar dacă acesta încă nu este validat. 74 de ani are genunchiul pus pe aorta candidatului de 78 de ani. America zilelor noastre seamănă din ce în ce mai mult cu acel El Dorado din perioada nașterii țării din cea mai expresivă democrație, chiar dacă procesul acesta a necesitat un amestec violent de multă nedreptate, multă hoție, multă crimă puse pe rănile deschise ale combatanților.
Doar așa America a ajuns să fie America. Doar așa America a ajuns să fie partea lumii de exemplu bun, de om bun, de fapte de urmat. Indiferent de ceea ce se întâmplă la Casa Albă, de excesele sau bâlbâielile de putere, America are drumul ei pe care nu are cum să-l greșească. Acest sistem seamănă foarte mult cu acela al căii de rulare, pe care merge democrația lumii de câteva sute de ani, pentru ca astăzi să fie visul și exemplul tutor națiunilor care au învățat deja ce înseamnă drepturile și libertățile cetățenilor lor. Indiferent de care va fi alesul americanilor, lumea are asigurată protecția valorilor democratice, de la care nimeni nu poate face rabat. Dreptul la viață a devenit astăzi, în primele decenii ale mileniului III, partea fundamentală a legilor, ce nu suportă nici un fel de negociere.
În SUA se întâmplă totuși lucruri care nu pot fi trecute sub tăcere, chiar și numai pentru că această ”țară de state” începe să dea semne de încremenire în proiect. Un fel de angrenaj, pe alocuri gripat, care dezvoltă tensiuni ce pot favoriza pierderea direcție pe anumite sectoare, așa cum s-a mai întâmplat cu acest leagăn al democrației. Fie din cauza unor elanuri prea mari, ce nu au mai putut fi controlate, fie pur și simplu din cauza unor metehne din perioada sclaviei, care astăzi devin nu numai piese de muzeu, dar care sunt chiar activate, provocând haos și dezbinare. Acest tip de reîntoarcere în trecut, în numele acelorași valori perimate, infirmate de evoluția în timp a societății, sunt, trebuie să recunoaştem, capcane din ce în ce mai periculoase, pentru situațiile față de care omenirea a garantat că așa ceva nu se va mai repeta. Și, totuși, iată că ele tind să se repete, cu o violență poate mai mare decât a fost iniţial.
Donald Trump, prin gesturile sale ferme și fără loc de dialog, prin lipsa intențiilor, cel puțin, ce pot descoperi și alte căi de urmat, este pe punctul de a lăsa America într-o epocă a conflictelor, chiar dacă americanului îi va fi bine, evident costurile acestui bine fiind decontate prin părăsirea grijii părintești cu ajutorul căreia democrații au salvat lumea, chiar dacă pentru aceasta a trebuit să apese cu genunchiul pe aorta americanului.
Joe Biden promite ceea ce au promis și ceilalți președinți democrați ai SUA, de la Kennedy la Obama și anume că vor apăra interesele SUA în lume, în timp ce Donald Trump s-a rezumat în a găsi aceste interese și de a le apăra în limita granițelor țării și ale intereselor acesteia. De fapt, putem observa, în acest tip de declarații, că America este totul, chiar dacă ea se află localizată în latitudinea și longitudinea geografică, precisă și fără nici o greșeală de apreciere, ușor de identificat pe globul pământesc. Ceea ce sunt ascunse, prin prisma acestor interese sunt de fapt motivele în plus de ale identității SUA în tot ce mișcă în această lume, țară care de mult și-a prelungit granițele, prin caracterul lor elastic și decisiv, ce nu poate supăra până la sugrumare decât în cazul în care un American, de oriunde s-ar afla acesta, ar fi îmbrâncit să stea și el, ca tot omul, la rând.
Nu cred că va fi bine sau rău pentru noi, mărunțeii de pe table de șah, dacă va fi ales Trump sau Biden. Noi nu contăm, chiar dacă suntem parteneri strategici, atunci când Casa Albă va trebui să aleagă între soldatul Bill și președintele Klaus Werner Iohannis, de exemplu. Evident că, va avea câștig de cauză, în orice situație, soldatul Bill, chiar și numai pentru că Bill votează!
America a uita ce este trădarea, România, nu!
ADI CRISTI