Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că universităţile româneşti au rezultate bune în domeniul cercetării

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat joi că universităţile româneşti au rezultate bune în domeniul cercetării în raport cu cât s-a investit în acest domeniu, dar acestea trebuie să fie aplicate în economie pentru a genera plusvaloare.

„Universităţile româneşti au rezultate bune în domeniul cercetării în raport cu finanţarea cercetării, însă rezultatele trebuie să fie şi aplicate în economie, în aşa fel încât ele să poată genera plusvaloare, pe baza căreia să se poată finanţa din nou cercetarea. Este un aspect prioritar pentru Ministerul Educaţiei. (…) Nu sunt foarte multe lucrurile cu care ne putem lăuda, dar insist asupra faptului că rezultatele cercetării româneşti, aşa cum sunt ele, sunt remarcabile în raport cu cât s-a investit în cercetarea românească. Aminteam nu de mult de bugetele unor universităţi către care ne uităm cu admiraţie, care sunt de 3, 4, 5, 6 miliarde de euro anual. Întreg sistemul de învăţământ universitar investeşte un pic mai mult de un miliard de euro finanţare de bază şi nu vreau să mă raportez la bugetul Ministerului Cercetării în absenţa colegului meu, cu care încerc să dezvolt un parteneriat solid prin care să ne susţinem reciproc”, a afirmat Cîmpeanu la Senat, la dezbaterea cu tema „Cum revitalizăm sistemul naţional de cercetare-dezvoltare”, organizată de Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie.

Ministrul Educaţiei a subliniat că doreşte ca împreună cu ministrul Cercetării să deruleze proiecte comune „cu finanţare naţională, europeană sau de altă natură – universităţi şi institute de cercetare”.

Cîmpeanu a amintit că a finanţat cu 100 de milioane de lei activitatea de cercetare din universităţi, exprimându-şi speranţa ca în exerciţiul bugetar următor să fie incluse şi alte domenii.

„Mă bucur că am reuşit (…), şi în condiţiile în care criza sanitară şi-a pus amprenta supra bugetelor naţionale, să acordăm susţinere cercetării ştiinţifice din universităţile româneşti prin finanţarea în valoare de 100 de milioane de lei. Modestă finanţarea, dar importantă ca semnal pentru cercetarea ştiinţifică din universităţile româneşti. Această finanţare a fost acordată preponderent pe criterii de performanţă. Au fost luate în considerare realizările universităţilor româneşti prin prisma poziţionării (…) în aproape toate clasamentele relevante. Este nevoie, în exerciţiul următor, să includem şi alte clasamente pentru a putea încuraja şi acele domenii care nu sunt prinse în marile clasamente, dar care sunt domenii de interes pentru dezvoltarea strategică, din perspectivă economică a României”, a adăugat Cîmpeanu. AGERPRES