FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ”POEZIA LA IAȘI”

A șaptea ediție a Festivalului Internațional ”Poezia la Iași” devine atipică față de celelalte ediții de până acum.
Dintr-o întâlnire de primăvară a poeziei și a poeților lumii, în cetatea de unde Mihai Eminescu a dat de știre lumii că și pe aceste locuri se naște marea poezie, toți mugurii sunt preschimbați în începutul căderilor de frunze, pregătit la început de septembrie. Publicul tradiţional, elevii și studenții, a fost confiscat de pandemia Covid -19 și de către precauțiile încă neînțelese, dar impuse prin lege.
Cu toate acestea, poezia nu s-a dat bătută. Poezia a continuat să respire și să cucerească inimi, adunând în piețele publice ale Iașului acel public damnat al versului rostit de autori, oferindu-ne imaginea sensibilității și a emoției în direct.
Poeții lumii invitații, la rândul lor, au acceptat să revină la Iași, unii cu bucuria revederii, alții pentru prima oară, după ce s-au lăsat convinși de povestea auzită de la alți prieteni într-ale poeziei despre întâmplările miraculoase ale poeziei la Iași.
Am învățat că nu contează perioada din an în care este organizată Poezia la Iași, poate fi primăvară sau toamnă, atâta timp cât există determinarea poetului de a se întâlni cu cititorii săi.
Iașul se manifestă din plin ca spațiul în care contemporani suntem cu veșnicia, prin atestarea vechimii din totdeauna a vieții și mai ales a celor care au învățat să viseze cu sensibilitatea poeziei
Și de această dată Iașul poate fi considerat că este, timp de cinci zile, capitala lumii a poeziei. Chiar dacă am fost obligați să păstrăm lista cu participanți deschisă până în ultima clipă, listă ce a suferit modificări semnificative, putem depune mărturie că efortul acesta a meritat să fie depus, atâta timp cât într-un final putem spune că am salvat o ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Poezia la Iași”, oferind continuității șansa de a fi împreună, șansa de a da poeziei publicul pe care îl merită.
Iașul va deveni astfel din nou Capitala europeană a poeziei. Iașul cu predilecție este orașul care nu numai că respiră poezie, dar este făcut pentru poezie. Este orașul în care poezie face parte din respirația sa, ca o componentă stabilă a oxigenului necesar întreținerii vieții de toate zilele.
Programul acestei ediții ne obligă să fim cât se poate de ancorați în realitate, dar și să ne lăsăm visele să fie rezonabile de soarta fiecăruia, cu atât mai mult cu cât de noi va depinde nu numai următorul pas cât mai ales viitorul care ne pune la zid, obligându-ne să ținem cont de adevărul care chiar dacă ne pedepsește, el face parte din mișcarea aștrilor, dar și din mișcarea viselor în vraja cărora suntem.
La Iași, timp de cinci zile, vom asculta poezia invitaților celei de-a șaptea ediții a FIPI 2021:
Franța – Jean Poncet, Jean Portante; Luxemburg- Serge Basso; Italia – Claudio Pozzani; Portugalia – Jose Manu de Vasconcelos Medes Ferreira; Ucraina – Valerii Țîbulenko; Rep. Moldova – Nicolae Spătaru; Bulgaria – Vanina Bozhikova; Turcia – Metin Cengiz; Ungaria – Balazs F. Attila și Pal Daniel Levente; Finlanda – Helena Sinervo România: Adrian Popescu, Ion Mureșan, Gabriel Chifu, Liviu Ioan Stoiciu, Gh. Bârlea, Ovidiu Genaru, Dumitru Păcuraru, Adi Cristi, Valeriu Stancu, Nichita Danilov, Daniel Corbu, Gellu Dorian, Andrei Novac, Nicolae Panaite, Aurel Ștefanachi, Cassian Maria Spiridon, Varujan Vosganian, Ioana Diaconescu, Valentin Talpalaru, Radu Florescu, Nicolae Sava, Gh.Pârja, Emilian Marcu, Nicolae Scheianu, Paul Gorban, Ioan S. Pop, Mircea Platon, Radu Andriescu.
ADI CRISTI