A ÎNCEPUT SĂ DEVINĂ INTERESANT

Războiul bate la ușă. Bate la geam. Războiul începe să se strecoare prin spaimele noastre. Ne strigă pe nume, de parcă ne-ar cunoaște de când lumea. Suntem din ce în ce mai dezorientați și mai îngândurați. Avem nevoie de acea mână forte care să ne zgâlțâie și să ne trezească. Prin urechi se plimbă strigătul „Scoală bă, animalule!” Rușii împing de ușa Prutului, forțând intrarea, cu sau fără voia noastră. Ei vor să intre și să ne scoată afară. Afară, unde?! Cum, unde?! În viscol sau sub cerul liber! Căci acolo, sub cerul liber viscolul încearcă să alunge peste Prut și atacatorii. Se pare că Natura luptă umăr lângă umăr cu noi, împotriva rușilor! Dar, ce au rușii cu noi? Mai nimic. Nu suportă să avem și noi Deveselul care, chipurile , le provoacă nesomn și vise urâte.

Ministrul Apărării încearcă să elibereze subsolul patriei pentru a ne face loc să ne îngrămădim. Să ne ascundem de eventualii cotropitori.

Sunt verificate adăposturile în caz de război de pe teritoriul României. Vasile Dîncu a declarat, despre această operațiune, în contextul conflictului de la graniţa cu Ucraina, că suntem pregătiţi pentru orice situaţie.

Vasile Dâncu a adăugat că a discutat cu Ministerul de Interne, iar aceste inspecţii se fac anual. „Există un anumit calendar pentru această inspecţie”, a arătat el. „Cele mai multe cred că aparţin de Ministerul de Interne”, a mai precizat Vasile Dîncu,

„Din perspectiva noastră, a celor care sunt în domeniul Apărării, acest lucru s-a făcut, în ultimii ani, foarte serios şi ştim exact, suntem pregătiţi pentru orice situaţie”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a precizat poziția Guvernului față de ideea de reintroduce serviciului militar obligatoriu. Dâncu a confirmat că Executivul nu ia în calcul această variant: „Aceasta nu este o opțiune pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde parlamentarii noștri mi-au pus această problemă, după cum au invocat-o şi alți rezerviști.

De exemplu, în întâlnirile mele cu rezerviștii, aceștia mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta. Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic și nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opțiune pentru o decizie de genul acesta (…)

Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Sigur că, dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel.

Nu ar mai fi un an și patru luni (stagiu complet, n.r.) sau 9 luni pentru ‘TR-iști’ (termen redus, n.r.), cum era înainte. Ar fi alt tip de pregătire, modernă”, a spus ministrul apărării

Deja, Armata s-a schimbat foarte mult față de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opțiune pentru serviciul militar obligatoriu „, a conchis Vasile Dîncu.

Ministrul a arătat că MApN are în pregătire un proiect alternativă la serviciul militar obligatoriu: „Nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar.

Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară. Să știți că sunt mulți. După ce am vorbit despre asta, am primit pe Facebook sute de mesaje”, a spus Dîncu. El a menționat că nu s-a stabilit încă durata unui astfel de stagiu.

Vasile Dîncu: Compensațiile financiare în serviciul de voluntariat au fost mărite

„S-ar putea să fie şi stagii mai scurte şi mai multe, într-un an sau doi, sau maxim trei luni de zile, vom vedea. Este retribuit (recrutul, n.r.) în acest timp. Încercăm să optimizăm, în acest moment, aceste compensații financiare pe care le au voluntarii, pentru că am lansat serviciul de voluntariat şi nu am avut o foarte importantă cerere, tocmai pentru că nu era ofertant din punct de vedere financiar”, a explicat Dîncu. El a menționat că sumele primite de voluntari s-au mărit: „În perioada de pregătire de șapte săptămâni, de exemplu, aveau o mie şi ceva pe lună. După acea, câteva sute de lei în perioada în care este în rezervă, dar lucrează în civil.

Acum am multiplicat sumele: are în jur de 2.700 pentru perioada de pregătire şi o soldă care, în funcţie de grade şi altele, este în jur de 1.500 pentru perioada când nu este convocat. Deci, a început să devină interesant şi văd că avem înscrieri destul de bune, în acest moment, pentru concursuri”, a mai spus Vasile Dîncu.

Vorba ministrului sociolog: „a început să devină interesant”!

ADI CRISTI