Parteneriat pentru Operă și Filarmonică, între Consiliul Județean și Primărie

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat, într-o conferință de presă comună cu primarul Mihai Chirica, soluții pentru modernizarea Filarmonicii de Stat “Moldova” Iași și pentru construirea viitorului sediu al Operei Naționale Române Iași.

Consiliul Județean va pune la dispoziție amplasamentul pentru construirea Operei ieșene, pe un teren de 12.000 de metri pătrați care se află în Copou. În ceea ce privește Filarmonica de Stat Moldova Iasi, reabilitarea va fi realizată prin proiectul Axa Culturală Est-Vest, cu finanțare prin POR.

„Clădirea Filarmonicii Moldova Iași este unul dintre obiectivele patrimoniale ale județului pe care ne dorim foarte mult să îl reabilităm pentru a crea un spațiu sigur și modern pentru desfășurarea actului cultural. Valoarea investiției este de aproximativ 16 milioane de euro.

Proiectul propus de Municipiul Iași în parteneriat cu Județul Iași va fi implementat într-o manieră integrată în zona centrală a municipiului. Prin proiectul Axa Culturală Est-Vest se intenționează reabilitarea și modernizarea Filarmonicii Moldova Iași, reabilitarea și modernizarea spațiilor publice, reabilitarea parcului Teatrului Național Iași, extinderea zonei pietonale etc.

Totodată, am reușit să identificăm terenul potrivit pentru sediul Operei Naționale Iași, un teren de 12.000 mp care se încadrează în cerințele Ministerului Culturii, dar este și accesibil ieșenilor.

Propunem construirea viitorului sediu al Operei în Copou, polul cultural al Iașului, în proximitatea primei instituții de învățământ superior din țară Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, a parcului Copou, care găzduiește simboluri culturale emblematice ale Iașului – teiul lui Eminescu și muzeul dedicat poetului nostru național.

Cred că nu este zonă mai potrivită în Iași care să găzduiască sediul Operei decât Copoul, atât de iubit și de ieșeni și de turiști, „casa” multor instituții de cultură, printre care se va putea integra perfect și opera.

Iașul este capitala culturală a României, iar așa cum calitatea actului cultural al Iașului este recunoscută la nivel național și internațional, așa trebuie să avem și spațiul fizic în care să creăm produsele culturale”, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.