Roma se opune nominalizării ca ambasador al Israelului a primarului unei importante colonii din Cisiordania

Italia i-a făcut cunoscută Israelului opoziţia sa faţă de nominalizarea pentru postul de ambasador la Roma a primarului uneia dintre principalele colonii din Cisiordania ocupată, au afirmat joi surse diplomatice citate de AFP.

Ministerul de Externe israelian l-a propus în iulie pe Benny Kashriel, primarul din Maale Adumim, în apropiere de Ierusalim, pentru a-i urma lui Alon Bar, diplomat de carieră care se va retrage în vara lui 2024.

Kashriel, în vârstă de 72 de ani, este din 1992 primarul aşezării cu aproape 40.000 de locuitori şi conduce de asemenea o filială locală a Likud, partidul de dreapta al premierului israelian Benjamin Netanyahu. Între 1999 şi 2001, el a prezidat Consiliul Yesha, o organizaţie ce reprezintă coloniile din teritoriile palestiniene.

„Experienţa şi competenţele sale unice vor contribui la promovarea cooperării între ţările noastre în probleme de securitate şi stabilitate regională, precum şi de economie şi energie”, a susţinut la anunţarea numelui său şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen.

Israelul nu a prezentat o cerere oficială de acreditare, dar autorităţile italiene au transmis ulterior o serie de mesaje în sensul că apreciază ca inoportună numirea lui Kashriel, a indicat pentru France Presse o sursă diplomatică, după informaţii similare apărute în media.

MAE israelian a refuzat să comenteze, la solicitarea AFP.

Executivul de dreapta şi extrema dreaptă din Italia, condus de Giorgia Meloni, susţine Israelul în războiul acestuia cu Hamas în Fâşia Gaza, declanşat după atacul mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, pe 7 octombrie. Roma susţine însă în egală măsură o soluţie cu două state şi consideră coloniile instalate în teritoriile palestiniene ocupate de Israel din 1967, calificate ilegale de ONU, ca fiind un obstacol în calea păcii, notează AFP.

Soluţia cu două state „trebuie să fie conformă cu parametrii stabiliţi de dreptul internaţional şi de rezoluţiile Consiliului de Securitate” al ONU, a subliniat după atacurile din 7 octombrie ministrul de externe italian Antonio Tajani.

Italia, care după invazia rusă din Ucraina a lansat o vastă campanie de apropiere a relaţiilor cu ţările arabe pentru a-şi diversifica sursele de energie şi materii prime, a îndemnat totodată în repetate rânduri Israelul să „facă totul pentru a salvgarda viaţa civililor” din Fâşia Gaza.AGERPRES