Cezar Irimia (APCR): România merge pe contrasens, având un sistem de sănătate care condamnă pacienţii

Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a declarat luni că România merge „pe contrasens” de ani de zile în ceea ce priveşte sistemul medical, iar decalajul privind accesul la medicamente de ultimă generaţie faţă de ţările Uniunii Europene este de 5-6 ani.

„România de ani de zile privind sistemul de sănătate este pe contrasens, pacienţii din România fiind cei mai oropsiţi din Uniunea Europeană privind accesul a investigaţii şi tratamente. (…) Din 2014 am început acest lucru şi am ajuns astăzi ruşinos – la peste 500 de procese câştigate împotriva statului român pentru acces la medicaţie, pentru a le oferi o şansă pacienţilor din România. Mulţi dintre pacienţi au plecat în străinătate, se tratează în străinătate. (…) Decalajul între noi şi Uniunea Europeană este de 5-6 ani privind accesul la medicamente. Nu este exagerat. Avem medicamente aprobate de anul trecut din noiembrie. Trebuia să fie trecute de ANM şi introduse în acea listă de compensate. Nici în acest moment nu beneficiem de ele. (…) Vom continua aceste demersuri, această presiune constructivă până al urmă, dar nu vom renunţa nici la procesele în instanţă atunci când pacienţii ne vor cere acest lucru”, a afirmat Irimia, într-o conferinţă de presă.

Avocatul Dan Cimpoieru a spus că rata de reuşită a proceselor împotriva instituţiilor statului privind accesul la medicamente de ultimă generaţie este de peste 95%.

 

„Cam în trei luni orice medicament care apare pe piaţa europeană ar trebui să ajungă într-o formă sau alta şi pe lista de compensate. (…) Agenţia Medicamentului în principiu respectă termenul de 90 de zile, dar în schimb actualizarea listei de compensate întârzie. De ce întârzie? Dar noi constatăm efectul – neintroducerea unui medicament pe lista de compensate”, a spus Cimpoieru.

Potrivit APCR, „lipsa sustenabilităţii şi predictibilităţii” sistemului sanitar a determinat emigrarea românilor în alte state europene.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a luat fiinţă în anul 2012 şi este cea mai mare organizaţie a pacienţilor din tara noastră în acest moment, cu aproape 150.000 de membri în rândul organizaţiilor membre. AGERPRES