INHGA a prelungit avertizarea Cod roșu de inundații de pe râul Jiu, până la miezul nopții

Hidrologii au prelungit, miercuri, avertizarea Cod roșu de inundații pentru râul Jiu, județul Dolj, până la ora 24,00 și au instituit același tip de avertizare pentru râul Teleorman, până la ora 18,00.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor /INHGA/, între orele 14,00 — 24,00, va fi Cod roșu de inundații pe râul Jiu (sector îndiguit) Răcari — amonte Podari, județul Dolj.

De asemenea, la nivel local pe râul Teleorman (județul Teleorman) pe sectorul s.h. Tătăreștii de Sus, miercuri, în intervalul orar 14,00 — 18,00, va fi în vigoare avertizare Cod roșu. Hidrologii menționează că râul Teleorman este îndiguit în zona Tătărăștii de Sus.

Creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de atenție, ale Cotelor de inundație și ale Cotelor de pericol sunt prognozate și în alte bazine hidrografice.

Astfel, în intervalul 10 decembrie, ora 14,00 — 11 decembrie, ora 18,00, sunt sub avertizare Cod Galben râurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Jiu pe sectoarele Rovinari — Filiași și aval Podari (județele Gorj și Dolj), Motru și unii afluenți ai Jiului din județele Mehedinți, Gorj și Dolj, Olteț și Teslui ( județele Vâlcea, Dolj și Olt), Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Colentina și alte râuri mici din bazinul inferior al Argeșului (județele Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov) și Prahova (județul Prahova).

În plus, INHGA a instituit Cod Portocaliu de inundații în perioada 10 decembrie, ora 14,00 — 11 decembrie, ora 18,00, pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectorul aval Filiași — Podari (județul Dolj), Călmățui (județele Olt și Teleorman), Teleorman și afluenții mici ai râului Vedea din județul Teleorman, Neajlov, Sabar ( județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov și Giurgiu).

Hidrologii precizează că, începând de miercuri, ora 14,00, se anulează avertizarea hidrologică emisă pentru celelalte bazine hidrografice, avertizate anterior.

Avertizările au fost transmise către: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Jiu, Olt, Argeș-Vedea și Ialomița-Buzău.