Plumb: Pentru combaterea sărăciei este nevoie de o nouă viziune care să includă și venituri minime de inserție

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, declară că 22% din totalul celor 4,7 milioane de persoane care trăiesc în pragul sărăciei relative au nevoie de venituri minime de inserție, necesare reîncadrării pe piața muncii.

„Sărăcia poate fi combătută nu doar prin măsuri punctuale, ci este nevoie de politici publice și o nouă viziune, care să includă și venituri minime de inserție, pentru a-i determina pe cei care au nevoie de ajutorul statului să se reîncadreze pe piața muncii”, a precizat, joi, ministrul Muncii, la dezbaterea organizată de Fundația „Friedrich Ebert” cu tema „Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014-2020”.

Potrivit Rovanei Plumb, politica de combatere a sărăciei trebuie să fie parte a strategiei de securitate a României, pentru că acest fenomen „paralizează” comunități întregi și generează inclusiv corupție.

„Nu putem avea o dezvoltare durabilă atât timp cât o parte a societății este blocată în sărăcie sau subdezvoltare. Întotdeauna, sărăcia pavează drumul către un discurs extremist, care poate avea consecințe total nefaste și grave, astfel că trebuie abordată cu mare atenție și găsite soluții”, a afirmat ministrul Muncii.

În 2012, numărul celor aflați în categoria sărăciei relative era de 4,78 milioane de persoane, a mai precizat Plumb.