Prăbușirea avionului F-16 în Spania: Aeronava a avut o problemă la decolare

Avionul de luptă grec de tip F-16 care s-a prăbușit luni la baza spaniolă Albacete, făcând 11 morți, între care nouă soldați francezi, a avut o problemă tehnică la decolare, iar cei doi piloți au încercat să se catapulteze, a informat joi Ministerul francez al Apărării, relatează AFP.

‘Este un accident inimaginabil al unui avion care a avut o problemă la decolare, care a deviat foarte mult de la traiectoria sa și care s-a prăbușit exact în locul unde se găseau avioane care erau pe punctul de a pleca, deci pline de combustibil’, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene franceze, generalul Denis Mercier.

‘Este o serie de ghinioane’, a spus el în cadrul unei conferințe de presă. ‘Ceea ce știm este că echipajul avionului F-16, destul de repede, practic după decolare, a încercat să se catapulteze, deci acest lucru confirmă problema’ tehnică, a spus el, fără a se putea pronunța cu privire la natura defecțiunii.

Cei doi piloți greci ai avionului și nouă piloți și mecanici francezi, între care și o femeie, au murit, în timp ce alți 21 de militari (nouă francezi și 12 italieni) au fost răniți. Victimele participau la un program de pregătire tactică al NATO la nivel foarte înalt, ‘Tactical Leadership Programme’, care avea drept scop pregătirea piloților de vânătoare din diferite armate aliate cu scopul de acționa împreună în teatrele de operațiuni.