Adi Cristi
Adi Cristi

MUGURII ȘI ZĂNGĂNITUL DE CĂTUȘE

Adi Cristi

Adi Cristi

Radu Mazăre și Horia Georgescu, condamnatul și călăul, ambii, de această dată, ”victime” ale procurorilor DNA. Trăim astăzi clipe de groază, unii dintre politicieni se pregătesc să fie amestecați și ei în acest jihad în care lupta împotriva corupției a devenit o religie fundamentalistă.

Arestul preventiv de la Poliția Capitalei este plin ochi de oamenii de vază ai României. Cetățeanul este derutat la maxim, ne mai știind ce să creadă, cum să înțeleagă această reuniune a capilor de vază ai țării în celule insalubre (destinate, de regulă, infractorilor de cartier) și regulamente străine confortului celor pentru care milionul de euro are dimensiunea sutei de lei.

Toată această schimbare la față a României a avut loc post-Băsescu, fără ca noul președinte Klaus Iohannis să fi avut vreo contribuție. Justiția a fost lăsată ”să-și facă de cap”, după știința ei, după cum îi dictează codul penal și cel de procedură penală, legi scrise astfel încât adversarii politici să nu mai aibă scăpare, să fie umiliți în fața țării, prin tele-Justiția promovată sub formă de strategie a anchetelor, având grijă ca pușcăria să-i mănânce până la adânci bătrânețe, pentru faptele de corupție săvârșite sau imaginate în povestiri seducătoare a fi săvârșite.

Aceste legi nemiloase iată, începe să-i strângă pe artizanii ce au vrut să fie nemuritori, părinții acestui sistem nimictor, de la Alina Bica la Elena Udrea, via Horia Georgescu (mai marele mahăr de la ANI, cel care l-a servit pe Traian Băsescu cum n-a făcut-o nici măcar Laura Codruța Kovesi sau ospătarul de la Cireșica). Reținerea lui Horia Georgescu, în vederea arestării prventive pentru abuz în serviciu (căruia i s-a calculat un prejudiciu de 75 milioane de euro pe când lucra la ANRP, în fapt la Întreprinderea de Luat Șpăgi de Milioane de Euro, pentru retrocedările acordate cu cântec), va da peste cap și statisticele Comisiei Europene, în rapoartele căreia cuvintele de laudă pe Justiție erau acordate invariabil, în anii dinastiei Traian Băsescu, lui Horia Georgescu, ca șef al Agenției Naționale de Integritate și Laurei Codruța Kovesi, în calitatea ei de Procuror General al României și, mai apoi, aceea de  șef al DNA. Intransigentul comisar european pe Justiție de atunci, Viviane Reding, protectoarea pe față a grupului, ce începe să fie dovedit a fi infracțional, condus de Traian Băsescu, ar trebui să-și ceară scuze față de poporul român, cum de altfel și Angela Merkel ar trebui să ne plătească despăgubiri pentru gravul prejudiciu adus României, prin susținerea acuzelor de lovitură de stat cu care Monica Macovei nu a ezitat să umple întreaga Europă, cum doar un virus gripal mai poate ataca popoare întregi instantaneu.

Procurorii DNA își fac datoria în litera legii. Cu spiritul stau mai prost, poate și pentru că au ajuns la concluzia că nu mai este necesar și cel de-al doilea filtru, atâta timp cât inflația de arestați preventivi riscă să transforme această măsură excepțională în singura regulă pe care ei pot să o înțeleagă, astfel încât, în afara porților pușcăriilor să rămână minoritatea oamenilor politici, care ori nu au fost încă descoperiți cu ceva putred, ori nu au avut încă timpul necesar băgării mâinii până la umăr în avuția națională. Această mutație vrea să ne obișnuiască cu o nouă valoare semantică dată termenului ”excepțional”, deturnându-i semnificația în ”normal, firesc, cotidian”, schimbând la propriu scara valorilor.

Pe marginea terenului a ieșit la încălzire, pentru DNA, Traian Băsescu, fiind deja chemat la ”datul cu subsemnatul” în dosarul senatorului Gabriela Firea, în care președintele jucător este acuzat de șantaj. Pensionarul Traian Băsescu începe să facă vocalize, în stilu-i caracteristic, dorind să transmită mesaje precum că tot ceea ce i-a spus Gabrielei Firea, referitoare la posibilitatea de a veni acasă, fără ca să-și mai găsească bărbatul în patul matrimonial, au fost de fapt ”declarații politice”! Dar, proști ne mai crezi, domnule președinte jucător! Sau poate că așa și suntem! Într-adevăr, o declarație mai politică decât aceasta ar fi dacă ne citești din mersul trenurilor sau ne faci rezumatul sticlelor de băutură din beciul Cotrocenilor. Dar asta cu amenințarea explicită,precum că dacă nu încetează să se mai prostească cu moșia sa de la Nana, atunci va fi vai de capul lui Pandele, cum să fie citită în cheia unei declarații politice, că nu i-a spus ”nu-ți vei mai găsi bărbatul pentru că voi aranja eu să-l dea afară din partid”, fără ca el să știe că dincolo de această ușă este o celulă de la Rahova! Asta da declarație politică, pe când prin ceea ce a spus Traian Băsescu, din cauza gurii sale slobode și a prea plinului său de aroganță, el nu a comis decât un șantaj pe față și greu de ascuns.

Procurorii au această temă pentru acasă. Așteptăm ca Tiberiu Nițu, Procurorul General al României, să le dea note de trecere pe acest subiect.

Trăim într-o României în care plesnetul mugurilor de primăvară a fost înlocuit cu zăngănitul de cătușe.