Adi Cristi
Adi Cristi

ECCE HOMO!

Adi Cristi

Adi Cristi

Liberalii încep să probeze trezirea ultimei șanse. Chiar dacă la I.M. Cugir, loc în care Victor Atanasiu a fost director de dinainte de 1989, se fabricau mitraliere din piese de bicicletă, de această dată, liderul liberal a încercat să monteze un Mare Partid Liberal, prin împreunarea mai  multor grenade cu cuiul scos, lăsate la voia întâmplării, fie că se numeau PDL sau acel PNL dezarticulat din USL, pe motiv de Crin – floare a morții.

Victor Atanasiu nu poate fi considerat prost de se-ntunecă miezul zilei, eșuându-și vorbele într-o sală din Bistrița, la malul atacurilor devastatoare asupra aliaților lor portocalii, atunci când constată că ceea ce au trebuit să facă au făcut împreună cu PDL (susținerea lui Klaus Iohannis la președinția României), acum este timpul limpezirii apelor, căci, după părerea sa, nici într-un vis nu există formula cu Cătălin Predoiu ca șef de Guvern, chiar dacă, inițial, s-a pornit cu această propunere.

Victor Atanasiu încearcă să facă un calcul pragmatic și să spună că cele 45%, din preferințele la zi ale electoratului, aparțin covârșitor liberalilor, iar PDL este partidul care are nevoie de PNL, de tonul la cântec al acestuia și poate de aceea s-au lăsat atât de ușor convinși să vină cu tot cu partid sub pălăria Marelui PNL. Nume, imn, culoare, siglă, mai puțin sediu, asta le-a dat liberalii social-democraților, care ar trebui să-și revină cu picioarele pe pământ și să constate singuri, dacă se poate, într-o tăcere complice, că nu au cum să dea ei eventualul premier, dacă acest lucru se va întâmpla vreodată. Cine dă premierul acela ia totul, mai crede Victor Atanasiu în hohotele de râs chibițești ale asistenței din creierul țării.

Luată prin surprindere, Alina Gorghiu, copreședintele PNL, femeia care și-a făcut ochii două vizoare, montate în sens invers, nu a ezitat să se lase surprinsă, pentru a reacționa cu un salt spectaculos în brațele ofuscatului Cătălin Predoiu.

„Regret că spaţiul public a fost contaminat de mesajul că în PNL există neînţelegeri. Îmi cer eu scuze, ca preşedinte al PNL, dacă cineva s-a simţit vexat sau lezat de cele auzite. Mesajul meu foarte ferm pentru cei din PNL este că orice derapaj și orice declaraţie care afectează ideea de fuziune și de unitate a PNL va fi în mod clar sancţionata, dar vă asigur că relaţia dintre mine si Vasile Blaga e nu doar politic bună, ci și personal. PNL întotdeauna și-a respectat toate angajamentele și toate promisiunile. Avem un protocol care spune foarte clar că Predoiu este candidatul nostru pentru funcţia de premier. Avem un protocol care spune foarte clar că ne bazăm pe respect”.

La rândul său, cel vizat în principal de revolta în port a lui Victor Atanasiu, Cătălin Predoiu, cu greu și-a păstrat cumpătul, chițcăind, doar pentru a da de știre că el încă stă pe baricade, încă mai este viu și pregătit să continue numărătoarea prim miniștrilor României. ”Avem un proiect la care lucrăm cu toții. Nu există niciun fel de pas înapoi față de proiect, nu am niciun fel de preocupare legată de agenda viitoare. Dl Atanasiu a declarat foarte clar după ședință că sprijină toate deciziile PNL, inclusiv cele legate de guvernare. (…) Epoca majorităților de 120% a trecut pentru PNL, dar dreptul la opinie este garantat. Ceea ce este important este să ne ocupăm cu toții de proiectele esențiale. Este o masă critică în acest sens. Nu există niciun fel de îndoială cu privire la elementele esențiale ale programului nostru. Nu mă deranjează nicio opinie”.

Mult mai direct și mai curajos a fost Vasile Blaga, pe care atacul lui Victor Atanasiu l-a întristat. „Eu am pus foarte mult suflet și dl Iohannis, Crin Antonescu, în această construcție în care eu cred foarte mult — PNL nou — și nu mi-a făcut nicio plăcere să citesc, pentru că de auzit nu am auzit stenogramele respective. Mă bucură că, chiar și în acel context, au apreciat aportul PDL. Este un moment peste care va trebui să trecem și să învățăm cu toții din el, pentru că acest proiect este extrem de important — noul PNL.”

În cel mai dulce stil românesc, Victor Atanasiu ne apare în secvența a II-a, ce ar putea fi denumită ”dezvinovățirea”, ”izolat și garantat” ca ”sexul doamnei Karnabatt”.

„Îmi pare rău că în România nu se întâmplă ca în restul Europei, că discuţiile private nu sunt discuţii private. Aţi dat nişte frânturi de 1-2 minute dintr-o discuţie de o ora si jumătate. Îmi pare rău dacă din frânturi s-a dedus că vrem o scindare a partidului. Am fost primul care a propus fuziunea dintre PNL si PDL. Am susţinut fuziunea până s-a înfăptuit. Ar fi culmea să doresc spargerea partidului. Adversarii PNL sunt in afara partidului, nu in interiorul partidului. Nu mă interesează ce spun anumite posturi de televiziune. Recunosc stenogramele ca veridice, dar nu recunosc contextul. Îmi asum ce am spus la şedinţă, era într-un anumit context, nu trebuie să dau explicaţii publice despre context. Vă asigur că dacă facem un guvern PNL premier va fi Cătălin Predoiu”.

Ecce homo! De aici se poate explica de ce omul politic este atât de rudimentar și de previzibil. Nu, ei nu au cum să semene cu cei pe care i-am votat. Ei sunt haimanalele ajunse în locul adevăraților noștri aleși. Vai, nouă!