Adi Cristi
Adi Cristi

LANȚUL VIU AL ÎNCĂTUȘĂRII

Adi Cristi

Adi Cristi

Nimic din ceea ce se întâmplă astăzi în jurul nostru nu mai seamănă cu acțiunile dintr-un stat democrat, în care ne-a plăcut să fim pregătiți să consumăm efectele care ar fi trebuit să ne împlinească, să ne meargă la suflet, să ne țină minte nevoile și durerile de care tot încercăm să scăpăm.

Astăzi, ne iese în cale doar agresivitatea celor pentru care cândva ne-am pus obrazul, am ajuns în stradă, ne-am asumat riscul de a se întâmpla și cu ei ceea ce s-a întâmplat cu toți ceilalți pe care i-am tot votat de 25 de ani.

Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze cu adevărat, cu un surplus de periculozitate, ține de amestecul impardonabil al procurorului în acțiunile rezervate opoziției politice. O astfel de formulare lasă de dorit chiar și numai dacă încercăm să ținem cont de actorii politici ai momentului. Un anume procuror DNA Nicolae Uncheșelu ține să se facă de râs în fața întregii țării, din momentul în care a riscat să răspundă pe negândite ordinelor venite de sus, ordine care i-au cerut să-l facă pe Victor Ponta, astfel încât acesta să fie tras pe linia moartă, să lase locul liber ”guvernului lui Iohannis”.

Ce rol are DNA în schimbarea de guverne în România anilor 2015? Cum de reușește sau măcar încearcă să se substituie Parlamentului României, să încalce puterea legislativă într-un  stat de drept în care Constituția asigură independența celor trei puteri (legislativă, executivă și putere judecătorească)? Această invazie a procurorilor spre urnele cu bile albe și negre este de fapt un atac ce ar putea fi sancționat cu adevărata lovitură de stat, care nu s-a potrivit în dinastia lui Traian Băsescu, atunci când Monica Macovei a luat-o de nebună prin cancelariile europene, zbierând că în România se dă o lovitură de stat, pentru a-l hăcui pe Traian Băsescu, cu toate că peste 7,4 milioane de români au dorit acest lucru. Atunci Parlamentul României era acuzat că ar fi fost inițiatorul acelei lovituri de stat! O tâmpenie mai mare nici că se putea spune, dar având în vedere faptul că aceasta a fost rostită și susținută de  Monica Macovei, totul e posibil.

Astăzi, lovitura de stat poate fi credibilă, atâta timp cât ea a fost pusă în aplicație de către o instituție de forță a statului de drept.  Procurorul general al României, ar putea să-l cheme la ordin pe procurorul Nicolae Uncheșelu, declanșând astfel mult invocata și mult așteptata epurare a Justiției. Magistrații care au pactizat cu diavolul, făcând jocurile lui Traian Băsescu, continuând mai apoi să slujească pe urmașul acestuia, care încă nu se știe dacă le-a creat acest lucru sau dacă ei o fac pentru a se gudura și a-și găsi protecția, trebuie nu numai dați afară din Justiție, dar ei sunt cei care merită să fie deferiți justiției, să li se aplice legea, astfel încât încrederea în puterea judecătorească să aibă acoperire în fapte reale.

Mergem în fața judecătorului pentru ca să ni se facă dreptate și nu pentru a fi acuzați pe nedrept, pedepsiți pe nedrept, dacă cineva dorește acest lucru.

Cei care au atacat credibilitatea justiție cu adevărat sunt capii principalelor instituții ale puterii judecătorești, culminând cu Livia Stanciu, președintele ICCJR, dar și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, fără a-l ocoli pe directorul adjunct al SRI, cel care a reușit să asigure o distribuire exactă și la timp a informației despre tot ceea ce reușea să incomodeze puterea de la Cotroceni. Mai mult, SRI a recunoscut că el și-a asumat și rolul de a urmări ce se întâmplă cu cei despre care au livrat informații pe parcursul proceselor declanșate de DNA, ale căror rechizitorii trebuiau asumate de instanțele de judecată, cu precădere cele care dădeau condamnarea finală, fie Curtea de Apel București, fie chiar ICCJR. Pe aceste trasee ar trebui să meargă Tiberiu Nițu, procurorul general al României, dacă vrea să afle cu adevărat ce l-a determinat pe Nicolae Uncheșelu să-l atace aiurea pe primul ministru al României, Victor Ponta, în aceeași zi în care PNL a depus în Parlament o moțiune de cenzură, sortită eșecului, din punct de vedere aritmetic. Gura păcătosului adevăr grăiește atunci când Laura Codruța Kovesi, asaltată de mass media, a recunoscut că în acest caz ”nu este vorba despre o coincidență” . Într-adevăr, nu are cum să fie o coincidență atâta timp cât șefa DNA lucrează de ani buni la acest sistem de slujire a puterii de la Cotroceni, în ciuda legii.

Parlamentul este singura instituție a statului democrat care se respectă și încearcă să dejoace planurile murdare ale DNA, chiar și în cazul lui Victor Ponta, riscând să dea apă la moară Monicăi Macovei, pregătită să alerge din nou ca nebuna prin cancelariile europene pentru a țipa că în România este atacată independența Justiției (sic!) Care Justiție, care independență, madame? Se pare că liberalii lui Blaga și ai Alinei Gorghiu, plus PMP-iștii Elenei Udrea și ai lui Traian Băsescu se vor lega cu lanțuri între ei, în vinerea neagră, pentru a face adevăratele repetiții pentru viitoarea firească încătușare. Evident, tot made in DNA!