Adi Cristi
Adi Cristi

NICI O CANĂ CU APĂ

Adi Cristi

Adi Cristi

Cât de imatură poate fi gândirea unui analist politic de talia lui Cosmin Gușă. Personajul în sine este unul de poveste, de carte horror, dacă ar fi să ne aplicăm asupra sa, cu intenția declarată de a scote ceva bun din rateurile pe are viața i le-a scos în cale.

Aparențele cred că, și de această dată, înșeală, chiar dacă, pe fond și în realitate, Cosmin Gușă nu se comportă așa din crasă neștiință sau din prostie. Nu este neștiutor și nici măcar prost. Și, atunci, care îi sunt scuzele că se complace în cele mai ridicole interpretări ale faptelor întâmplate pe o scenă politică din ce în ce mai incandescentă?

Cred că la mijloc există un interes ascuns și imediat, un fel de ton fals dat pentru ca cei care doresc să acționeze imediat să o ia pe căi greșite.

Moțiunea de cenzură de mâine este considerată nu numai de cei de la putere, cât și de lideri ai PNL, cum ar fi omul cu ”broasca din gâtul PDL”, că este un gest politic ratat, intrat în reflexul motivației să o facem și pe asta, pentru ca, la inventarul pe care ni-l va face electoratul să avem ce raporta, cel puțin la capitolul zbatere.

Nimeni nu crede că se mai poate întâmpla ceva, după vacanța parlamentară din iarnă, până la alegerile din vară. Dacă mâine se ratează și acest cartuș al opoziției, tras în aer, atunci se pune cruce pe această armă politică autentică, dar care s-a demonstrat că în mâna ageamiilor politici nu poate avea nici un efect.

Singurul care mai crede că se poate întâmpla este nu Vasile Blaga sau Alina Gorghiu, ci pur și simplu Cosmin Gușă, chiar și numai pentru că nu l-a întrebat nimeni ceva, în afara lui Bogdan Rareș, un alt ciudat care se crede de mult jurnalist profesionist a cărei menire crede că este de a-i judeca pe toți cei care mișcă-n fața sa, mai ales dacă se numesc cu toții Victor Ponta.

În același registru și Rareș Bogdan, dar și Cosmin Gușă nu ezită să-și declare scopul vieții lor (dacă au noroc să nu trăiască în funcțiile lor prea mult, cât să terfelească pe toți și pe toate) lupta până la anihilare a premierului Victor Ponta, chiar și numai că acesta a declarat explicit, cu subiect și predicat, un război decisiv, total și nemilos, împotriva televiziunii Realitatea TV, pe motiv de evaziune fiscală, în special.

Această impunere legală i-a făcut pe cei doi șefi de la Realitatea TV să explodeze, să-și pună paie aprinse în cap. Ciudatul de Rareș Bogdan, cel care cu o neobrăzare gălăgioasă își anulează statutul de independent, pe care presa i-l conferă, identificându-se ca fiind ziaristul președintelui Klaus Iohannis, nu ezită să-și aducă aminte că procurorii DNA l-au invitat la o cafea, să mai vorbească despre fete și mașini bengoase, chiar dacă ”pe surse” apar cu totul altfel de implicații într-o serie de dosare aflate în ancheta DNA.

Nici Cosmin Gușă nu este atât de curat precum îl arată imaginea de ”om cu idei și foarte multe păreri”.

Pe când toți dădeau moțiunea de cenzură moartă în păpușoi, vine comentatorul politic de la Realitatea TV și ne dă vestea din titlu: ”Gabriel Oprea nu-l mai susține pe Victor Ponta. Moțiunea de cenzură nu trece!” Acest joc de negații îi dă o șansă în plus lui Cosmin Gușă să se poziționeze pe mijlocul drumului, chiar dacă acesta nu poate fi acceptat sub formă de cale dreaptă, de cale bună, de ”drum salvator”.

Paradoxul astfel creat de Cosmin Gușă este ridicol și lamentabil, în corul celor care vor să pară interesanți, cel puțin, chiar dacă demonstrează pe viu că sunt doar jalnice ființe. Cum explică Cosmin Gușă această invenție a sa , raportată la destinul moțiunii de cenzură, care nu va trece, chiar dacă Gabriel Oprea nu-l mai susține pe Victor Ponta? Într-un moment pe cât de penibil pe atât de plin de umor involuntar: ” „Vreau să subliniez un lucru care poate nu a fost evident pentru suficient de multe persoane, din discursul lui Gabriel Oprea din ultima perioadă a dispărut susținere pentru Victor Ponta. Și astăzi el a confirmat faptul că opțiunea pe care își bazează, din acest moment, susținerea pentru Guvern este acea că nu dă jos un Guvern din care face parte, dispărând faptul că l-ar sprijini pe Victor Ponta, ceea ce este generator de surprize pe termen scurt și mediu, apropo de prezența lui Victor Ponta în fruntea Guvernului”.

Iată ce spune Gabriel Oprea, legat de moțiunea de cenzură și de guvernul din care face parte: „Mergem cu actuala coaliție de guvernare, nu vom vota moțiunea de cenzură. Considerăm că actualul guvern este un guvern bun, care are performanțe economice pentru România”, a spus Oprea, într-o conferință de presă”.

Alo, Cosmin Gușă! cum traduci tu ”actualul guvern este un guvern bun, care are performanțe economice pentru România” de ți-a dat ție rezultatul: ”Gabriel Oprea nu-l mai susține pe Victor Ponta”?

Jalnice făpturi sunt unii semeni de-ai noștri, mai ales din rândul celor care nu mai au nimic de spus în politică românească, dar se trezesc vorbind. Este ca și cum ai uita oala cu porumb pus la fiert, pe aragazul deschis, fără a mai adăuga nici o cană cu apă, din când în când.