Președintele Senegalului: Europa ‘insistă prea mult’ pe returnarea migranților africani

Europa ”insistă prea mult” asupra necesității ca țările africane să primească mai mulți migranți returnați din Europa, a afirmat joi președintele senegalez, Macky Sall, în cursul unui summit în capitala malteză, La Valletta, consacrat problemei migrației, relatează AFP. În ceea ce privește returnarea africanilor cu situația în neregulă în Europa, ”cred că Europa insistă prea mult asupra acestui aspect”, în timp ce ”această chestiune a fost deja tratată prin acorduri între Uniunea Europeană și statele africane”, a declarat Sall în fața jurnaliștilor.
”Cred că este o chestiune de fond, filosofică: nu se poate insista asupra readmiterii africanilor în țările lor în timp ce se vorbește despre primirea sirienilor și a altora”, a estimat președintele senegalez, deplângând ”tratamentul diferențiat”, ”discriminatoriu”.
Europenii au anunțat joi la summitul din Malta un fond de ajutor pentru Africa în valoare de 1,8 miliarde de euro, în încercarea de a convinge țările africane să-i ajute să stăvilească afluxul de migranți, care afectează coeziunea UE.
Dar președintele senegalez apreciază că aceste fonduri de urgență pentru Africa sunt ”absolut insuficiente” pentru a ajuta țările africane să facă față problemelor migratorii ale continentului. El face mai ales apel la europeni ”să dezvolte migrația legală, pentru a le oferi oportunități” africanilor îndeosebi în domeniul universitar.