Transparency International: Corupția câștigă teren în numeroase țări arabe

 

Corupția continuă să crească în numeroase țări arabe, cu efecte deosebit de negative pentru Liban, cuprins de o criză politică, și Yemen, devastat de un conflict, indică un studiu întreprins de organizația neguvernamentală Transparency International (TI) în nouă țări și teritorii arabe, relatează marți AFP.

Potrivit raportului Transparency International, dat publicității marți, 61 % dintre cetățenii chestionați (Yemen, Egipt, Sudan, Maroc, Liban, Algeria, Teritoriile palestiniene, Tunisia și Iordania) consideră că în cursul anului trecut corupția a crescut, dar cifrele variază mult de la un teritoriu la altul.

Astfel, 92% dintre cetățenii intervievați din Liban, 84% din Yemen și 75% din Iordania cred că fenomenul corupției a crescut, comparativ cu 28% în Egipt și 26% în Algeria. Dintre persoanele chestionate, 77% dintre yemeniți și 50% dintre egipteni au recunoscut că au dat mită pentru a avea acces la un serviciu public, față de 9% dintre tunisieni și 4% dintre iordanieni.

Opinia publică din țările respective nu consideră deloc pozitivă activitatea guvernului lor în materie de luptă împotriva corupției, populația calificând drept proastă acțiunea autorităților, cifrele variind de la 91% dintre cei intervievați în Yemen, la 58% în Egipt.

”Nemulțumirea față de lideri și regimurile corupte era un catalizator cheie al dorinței de schimbare în regiune, îndeosebi în cursul manifestațiilor din timpul Primăverii arabe. Cinci ani mai târziu, studiul arată că guvernele n-au depus decât puține eforturi pentru a aplica legile împotriva corupției”, relevă Transparency International, organizație neguvernamentală cu sediul la Berlin.

Organizația este preocupată îndeosebi în legătură cu efectele corupției în Liban, care trece printr-o criză politică profundă, fiind privat de președinte de doi ani și de alegeri legislative din 2009.

Potrivit autoarei raportului, Coralie Pring, o situație similară este și în Yemen, care a fost cuprins rapid de un război civil.

O notă de speranță, printre cele nouă țări și teritorii menționare, se întrevede în Tunisia, singura țară din Primăvara arabă care nu a plonjat în haos sau în dictatură.

”Tunisia are într-adevăr un bun rezultat, potrivit studiului. Mulți oameni cred că se poate face ceva împotriva corupției” la nivelul lor, afirmă dna Pring, 71% dintre ei estimând că ‘oamenii obișnuiți pot face diferența’. Cu toate acestea, 62% spun că acțiunea guvernului este proastă și 64% cred că corupția va continua să crească.