Noul guvernator al BNM a declarat că ținta inflației va fi atinsă în a doua jumătate a anului

Ținta inflației de 5 la sută  ± 1.5 puncte procentuale va fi atinsă deja în a doua jumătate a anului 2016, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Sergiu Cioclea, în cadrul prezentării raportului asupra inflației, informează MOLDPRES.

BNM a revizuit în scădere prognoza inflației pentru anul 2016 la 7,0 la sută, față de 10,1 la sută cît anticipa în februarie. Este cea mai sensibilă revizuire a prognozei din ultimii ani. Rata anuală a inflaţiei va reveni în limitele intervalului de variație a țintei de 5 la sută în trimestrul trei 2016, cu un an mai devreme decît se prognoza anterior. Conform noii runde de prognoză, rata inflației medii anuale pentru anul 2017 se plasează la nivelul de 4,8 la sută, cu 1.8 puncte procentuale sub nivelul estimat anterior.

Scăderea cererii interne pe fondul recesiunii economice, micșorarea prețurilor reglementate la resursele energetice, în special la gaze, tendința de descreștere a prețurilor la produsele alimentare și combustibili, precum și aprecierea ușoară a leului în primul trimestru sînt factorii care au determinat reducerea inflației și respectiv a prognozei, a menționat noul guvernator al băncii centrale.

”Această evoluție dezinflaționistă a fost mai pronunțată decît cea prognozată anterior”, a apreciat Sergiu Cioclea. El a adăugat însă că ”sîntem într-o lume reală, care evoluează foarte rapid, și contextul regional, și contextul monetar internațional este de așa natură că sînt riscuri din ambele părți și deflaționiste, și proinflaționiste de care trebuie să ținem cont și probabil să mai facem niște ajustări în fiecare lună sau fiecare trimestru”.

Banca Națională a luat în considerare la prognoza inflației o creștere economică mai mică în zona euro și o recesiune mai profundă în Federația Rusă, o depreciere a dolarului SUA față de alte valute, un preț relativ mai mare la petrol decît se aștepta anterior, dar și scăderea prețurilor la produsele alimentare. ”Sînt discuții pe unele categorii de tarife care continuă, și în funcție de deciziile autorității de reglementare, am putea să avem și aici modificări”, a mai spus guvernatorul.

Este pentru a doua în acest an cînd banca centrală revizuiește în scădere prognoza inflației, după ce în februarie a coborît-o la 10,1 la sută, față de 11,9 la sută cît anticipa în noiembrie 2015. BNM a înăsprit pe parcursul anului 2015 politica monetară, majorînd rata de bază de la 6,5 la sută la 19,5 la sută, în acest an însă, în situația în care indicele prețurilor de consum este într-o scădere continuă, a redus rata la 15 la sută.