R.Moldova: La Negrești a demarat exercițiul moldo-american Dragon Pioneer 2016”

Exercițiile de tipul „Dragon Pioneer 2016” constituie o bună oportunitate pentru geniștii Armatei Naționale de perfecționare profesională în conformitate cu cele mai recente practici internaţionale. Declarația a fost făcută de comandantul Comandamentului Forțelor Terestre, colonelul Mihail Bucliş, în cadrul ceremoniei de deschidere a exercițiului „Dragon Pioneer 2016”, desfășurată joi în Batalionul de Geniu de la Negrești, informează MOLDPRES.

Potrivit colonelului Bucliș, instruirea geniștilor este dictată de angajamentele Republicii Moldova în cadrul operațiunilor externe. ”Geniștii moldoveni au fost prezenți în operațiunea post-conflict de restabilire a Irak-ului începînd cu 2003, unde, timp de cinci ani, au dezamorsat 350 mii de obiecte explozive. Astăzi, geniștii moldoveni sînt prezenți în Kosovo şi, alături de militarii altor țări, curăță teritoriul kosovar de obiectele explozive utilizate în perioada conflictului”, a spus comandantul Comandamentului Forțelor Terestre.

Bucliș a mai menționat că geniștii Armatei Naționale sînt solicitați frecvent de cetățeni pentru a dezamorsa diferite obiecte explozive, rămase în sol din timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau a conflictului transnistrean. Conform oficialului militar, de la începutul anului curent, geniștii militari au lichidat peste 110 de obiecte explozive.

La rîndul său, locotenent-colonelul Alexander Deraney, comandantul Batalionului geniu din cadrul Regimentului 2 Cavalerie al SUA, s-a referit la parteneriatul dintre Republica Moldova şi SUA, care durează de peste 20 de ani, şi la experiența geniștilor celor două armate acumulată în cadrul diferitor exerciții şi misiuni internaţionale. „Ştiu că soldaţii mei vor învăţa mult de la acest exerciţiu. Împreună, ne vom îmbunătăţi abilităţile profesionale, vom pregăti liderii inferiori în domeniu, consolidînd parteneriatul moldo-american”, a spus locotenent-colonelul Alexander Deraney.

Exercițiul „Dragon Pioneer 2016”, la care participă militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii, se desfășoară în perioada 3-20 mai 2016, în premieră, în Republica Moldova. În cadrul aplicațiilor sînt antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale.

„Dragon Pioneer 2016” are ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.