Premierul israelian declară că va continua să lupte împotriva tunelurilor din Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminica aceasta, că țara sa va continua operațiunile de la frontiera cu Fâșia Gaza împotriva tunelurilor, pentru ca nicio galerie subterană să nu poată ajunge pe teritoriul israelian, informează AFP.

„Israelul va continua să acționeze de fiecare dată când va fi necesar, pentru a detecta și preveni amenințarea tunelurilor în sud”, a declarat Netanyahu în deschiderea consiliului de miniștri săptămânal, după patru zile de ostilități ce par să cunoască totuși o pauză. „Nu căutăm o escaladare, însă nimic nu ne va împiedica să facem ceea ce trebuie făcut pentru a menține securitatea”, a subliniat el.

Ultimele violențe din Fâșia Gaza au avut loc sâmbătă dimineața, când aviația israeliană a efectuat raiduri ca represalii împotriva unor tiruri de rachete. Aceste tiruri reciproce s-au oprit pentru mai mult de 24 de ore, după patru zile de ostilități, cele mai intense de la războiul sângeros și devastator din vara lui 2014.

Vineri, Ismail Haniyeh, liderul Hamas din Gaza, a dat la rândul său asigurări că mișcarea islamistă pe care o conduce și care deține controlul asupra Fâșiei Gaza, nu îndeamnă la „un nou război”, insistând în același timp că mișcarea își rezervă dreptul să riposteze.

Potrivit experților, după patru zile de violențe în care a murit o femeie palestiniană de 54 de ani, escaladarea este până acum ținută sub control și niciuna dintre cele două părți nu dorește un nou război.