Președintelui Mexicului, la ONU: Nicio barieră nu poate opri migrația

Barierele nu pot opri deplasarea imigranților și fuziunea culturilor, a declarat luni, la ONU, președintele mexican Enrique Pena Nieto, transmite DPA.

Adresându-se liderilor mondiali în cadrul primului summit al ONU la nivel înalt dedicat migrației, Pena Nieto a spus că migrația reflectă ‘instinctul oamenilor pentru supraviețuire, energie vitală, dorința ardentă de a excela’ și a îmbogățit societățile de-a lungul istoriei.

„Nicio barieră naturală sau artificială nu este eficientă. Pentru fiecare râu a existat întotdeauna un pod. Pentru fiecare obstacol a existat întotdeauna o cale de merge înainte”, a subliniat președintele mexican în discursul său.

Pena Nieto a mai spus că este mândru de diversitatea societății din țara sa, precizând că Mexic este o țară de origine, destinație, tranzit și revenire.

El a declarat de asemenea că Mexicul se va angaja activ în crearea unui cadru global pentru a gestiona în ordine și în siguranță migrația la nivel mondial. Data țintă pentru adoptarea unui astfel de document este 2018.

„Mexicul va lupta în continuare pentru ca imigranții să fie recunoscuți la agenți ai schimbării și dezvoltării, pentru a garanta că drepturile lor sunt respectate și pentru a scăpa de afirmațiile bazate pe ură și discriminare împotriva imigranților”, a spus el.

Comentariile sale vin în contextul tensionatei campanii prezidențiale din SUA (unde locuiesc milioane de imigranți mexicani), în cadrul căreia candidatul republican Donald Trump a promis că va construi un zid între SUA și Mexic dacă va fi ales președinte.