Mahmoud Abbas a salutat în Shimon Peres „un partener curajos pentru pace”

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a salutat miercuri în fostul președinte israelian Shimon Peres, care s-a stins din viață în noaptea de marți spre miercuri, „un partener curajos pentru pace”, care a semnat Acordurile de la Oslo împreună cu predecesorul său Yasser Arafat, informează agenția de presă oficială palestiniană Wafa, relatează AFP.

Abbas a trimis o scrisoare de condoleanțe familiei fostului laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a precizat agenția. El a scris despre Peres că „a depus eforturi susținute și neîntrerupte pentru a obține pacea după (Acordurile de la) Oslo și până la ultima sa suflare”.În această scrisoare, afirmă agenția Wafa, președintele palestinian și-a exprimat „tristețea și regretul”.

„Shimon Peres a fost un partener pentru construirea păcii la fel ca fostul președinte palestinian Yasser Arafat și fostul premier israelian (Yitzhak) Rabin”, împreună cu care Peres a primit premiul Nobel pentru Pace în anul 1994.

Agenția nu a precizat dacă Abbas va asista la funeraliile lui Shimon Peres prevăzute pentru vineri la Ierusalim.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al mișcării islamiste palestiniene Hamas, grupare care controlează Fâșia Gaza, a declarat că „poporul palestinian se bucură de moartea acestui criminal”. „Shimon Peres a fost unul dintre ultimii fondatori ai ocupației israeliene, moartea lui marchează sfârșitul unei ere în istoria ocupației israeliene”, a declarat Sami Abu Zuhri.