Tăriceanu: UDMR poate să intre în ecuație pentru o alianță cu ALDE, după alegeri

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Brașov, că UDMR poate ‘să intre în ecuație’ pentru o alianță cu formațiunea pe care o reprezintă, după alegerile parlamentare.

„În prezent, avem o înțelegere politică cu PSD pentru o colaborare. Acest lucru l-am făcut înainte de alegerile locale și, așa cum știți, ne-am menținut independența și am candidat separat. După alegerile locale, această înțelegere a funcționat la nivelul constituirii majorităților în Consiliile Locale și în Consiliile Județene. După alegerile parlamentare, la care iarăși participăm separat, avem o înțelegere care sperăm să o putem pune în practică. Până atunci, să așteptăm verdictul urnelor. Am încredere și trebuie să respectăm voința cetățenilor și, dacă am trecut cu bine aceste alegeri, atunci sigur vom face împreună cu PSD o largă majoritate față de PNL. PNL, după părerea mea, este deja resemnat cu pierderea alegerilor. Așa cum se vede, o parte dintre votanți lor sunt luați de USR. În nici un caz nu vom face alianță cu PNL, vă spunem net și clar”, a afirmat Tăriceanu.

Întrebat dacă UDMR este luat în calcul pentru o alianță, Tăriceanu a spus că, după părerea sa, această formațiune poate ‘să intre în ecuație’ din mai multe motive.

„În primul rând, eu cred că UDMR va fi reprezentat în Parlament pentru că ei pot să acceadă în Parlament, ori după criteriul pragului de 5%, ori după criteriul reprezentării în patru județe cu 20%. Și eu cred că un segment important al populației mai ales minoritară este bine să fie reprezentată la nivelul Executivului pentru a nu risca să le creăm un sentiment de marginalizare. De altfel, eu cred că prezența UDMR în guvernele succesive care au condus România după anul 1990 a fost benefică pentru comunitatea maghiară din România”, a punctat Călin Popescu-Tăriceanu.

El a mai spus că a avut o relație foarte bună, de colaborare și de încredere, cu conducerea UDMR și că și-ar dori, din punctul său de vedere, să vadă participarea Uniunii, atât în Parlament cât și în Guvern.

Referitor la obiectivul ALDE pentru Brașov, Tăriceanu a precizat că a început campania electorală în teritoriu cu acest județ pentru că își dorește foarte mult ca aici să obțină un rezultat mult mai bun decât la alegerile locale.

„Doresc să subliniez că am început campania electorală în teritoriu cu această deplasare la Brașov, după lansarea candidaților vineri de la București, pentru că ne dorim cu toții să obținem la Brașov rezultate mai bune decât cele de la alegerile locale, despre care vă spun că sunt extrem de nemulțumit, nu atât în județ cât mai ales în reședința de județ. Prezența noastră aici este pentru a-l sprijini pe Remus (n.r. — Remus Borza candidatul care deschide lista ALDE Brașov, pentru Camera Deputaților), pe ceilalți candidați pentru a obține un rezultat cât mai bun”, a afirmat Tăriceanu.

El a mai spus că la nivelul organizației județene, ALDE are o echipă puternică, care poate mobiliza cetățenii să vină la vot, și că Brașovul are nevoie, în perioada următoare, de dezvoltarea investițiilor pe zona de producție, iar ideea reindustrializării României rămâne de actualitate.

În prima parte a zilei de sâmbătă copreședinții ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, împreună cu Sorin Cîmpeanu au vizitat o societate de creștere a păsărilor de la Codlea.