Cum poate afecta stresul sanatatea orala

Numită şi boala secolului, stresul este un factor care contribuie la apariţia multor afecţiuni şi probleme de sănătate care dereglează funcţionarea normală a organismului şi provoacă efecte negative la nivelul întregului nostru corp, inclusiv al dinţilor şi gingiilor. Cercetătorii au descoperit mai multe legături între stres şi problemele de sănătate orală, care includ: măcinarea dinților prin scrâșnire, infecții gingivale, afte bucale.
Scrâşnitul dinţilor este cunoscut sub denumirea de specialitate de bruxism. Măcinarea şi încleştarea dinţilor se manifestă de obicei pe timp de noapte în timpul somnului, de aceea este dificil de identificat această problemă.
„Dacă observaţi că vârfurile dinţilor sunt mai plate decât înainte sau în cazul în care dinții devin extrem de sensibili, s-ar putea să aveți bruxism. O durere a maxilarului este un alt simptom care sugerează că vă măcinaţi dinţii în somn. Din nefericire, acest obicei nesănătos apare în cazul persoanelor foarte stresate, care nu au un somn liniştit”, explică dr. Andra Custură, medic stomatolog, într-un comunicat de presă.
De asemenea, infecțiile gingivale sunt și ele asociate stresului. Problema începe să apară la stadiul de gingivită, avansând către o formă mai severă, numită periodontită. Simptomele bolii gingivale includ gingii roşii, umflate, care sângerează uşor. În cazul periodontitei, gingiile se lasa departe de dinți, creând buzunare, care sunt locul propice pentru infecțiile de la nivelul rădăcinii dinților. O bună igienă orală poate reduce foarte mult riscul de boli gingivale contractante.
O altă problemă care poate surveni din cauza stresului sunt tulburările temporomandibulare, care iau forma unor tulburări diferite de sănătate orală, prin care se afectează muşchii şi articulațiile maxilarului şi ale gâtului.
„Dacă va confruntați cu muşchii maxilarului inflamați este posibil să suferiți de tulburări temporomandibulare. S-ar putea ca pacientul să simtă dureri severe sau să aibă probleme cu mişcarea maxilarului în sus şi în jos. Această problemă poate să apară din cauza bruxismului, o problemă cauzată de stresul continuu”, a menționat specialistul.
Gura uscată, adică atunci când glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a umezi în mod adecvat interiorul gurii, este un alt factor care afectează sănătatea orală. Și în acest caz a fost implicat stresul, însă gura uscată mai poate apărea din cauza stării induse sau din cauza medicamentelor antidepresive. De asemenea, gura uscată poate creşte riscul apariției cariilor şi face ca mestecatul şi înghițitul să fie inconfortabile.
Aftele bucale sau ulcerele bucale sunt răni dureroase aflate în interiorul gurii cauzate tot de stres.
„Dacă igiena dentară zilnică este prea dură sau dacă obişnuiți să vă muscați obrajii şi limba din cauza stresului, este posibil să apara această infecție sub formă de puncte roşiatice. Cercetările arată că, atunci când suntem stresați, obişnuim să ne muşcăm buzele şi interiorul gurii, ceea ce este un obicei periculos pentru sănătatea orală”, a mai adăugat medicul.