Chile va ajuta Mexicul împotriva protecționismului american promovat de Donald Trump

Guvernul chilian și-a exprimat marți sprijinul față de Mexic după anunțul președintelui Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump, că va construi un zid la granița americano-mexicană și că Mexicul trebuie să achite costurile, relatează agenția Xinhua.

”Suntem toți alături de Mexic în aceste vremuri dificile. Împotriva protecționismului, pentru o mai mare integrare, împotriva zidurilor”, scrie ministrul chilian de externe, Heraldo Munoz, pe o rețea socială.

Trump a semnat un ordin executiv pe 25 ianuarie privind construirea unui zid de-a lungul frontierei SUA cu Mexicul. Măsura a provocat un val de preocupare și de indignare în Mexic, președintele Enrique Pena Nieto anulându-și o întâlnire cu Donald Trump la Washington.

Luni, ministrul de externe mexican, Luis Videgaray, le-a mulțumit țărilor latinoamericane și restului lumii pentru solidaritatea pe care au arătat-o Mexicului.

Videgaray a explicat că țări din America Latină, Caraibe, precum și din Europa și din alte zone ale lumii s-au oferit să ajute Mexicul. El a mai spus că Mexicul a primit mult sprijin din SUA, inclusiv din partea unor organisme locale, a mass-media și a societății civile în general, ceea ce este încurajator pentru mexicani.