Marine Le Pen crede că deceniile de imigrație conturează ‘perspectiva războiului civil’ în Franța și dorește o consultare națională

 

Candidata extremei drepte la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, consideră că imigrația masivă pe care a cunoscut-o Franța în ultimii 40 de ani conturează acum ‘perspectiva războiului civil’, motiv pentru care ea dorește o consultare națională – nu un referendum – prin care francezii să-și exprime opțiunile asupra condițiilor de ‘intrare, ședere și de dobândire a naționalității’, relatează AFP și publicația El Mundo.

‘Situația a devenit incontrolabilă, pentru că an după an milioane de migranți s-au stabilit în Franța’, a spus Marine Le Pen în timpul unei conferințe pe această temă desfășurată luni la Paris.

‘O parte și-au recreat (în Franța) comunitatea de origine și trăiesc conform obiceiurilor și legilor care nu sunt cele ale Franței’, iar ‘în anii 2000 o parte a migranților și copiii lor au început războiul împotriva Franței’, a continuat lidera Frontului Național (FN). ‘De peste 40 de ani orice observator lucid și obiectiv semnalează problema și în fața a tot mai multe intimidări și agresiuni anti-franceze perspectiva războiului civil nu mai este o fantasmă’, a continuat ea.

Marine Le Pen a criticat și guvernele succesive de la Paris, despre care a spus că au ‘cheltuit mii de miliarde de euro (…) în speranța lașă că vor cumpăra pacea socială’. Dar ea a ținut să menționeze că nu imigrația în sine este vinovată, ci globalizarea care a adus pierderea respectului față de ‘popoare, religii, cultură și civilizație, condamnate să se evapore și să facă loc unei lumi reduse la piețe’.

În consecință, candidata extremei drepte a pledat pentru instituirii unei ‘politici a cetățeniei’, care va începe — dacă ea va fi aleasă președinte — cu ‘o consultare națională asupra unui subiect precis: condițiile de intrare, ședere și de dobândire a naționalității’.

Această consultare națională nu va fi un referendum, ci o ‘dezbatere națională’, a precizat ulterior pentru AFP vicepreședintele Frontului Național, Florian Philippot.

Totuși, în intervenția ei de luni, Marine Le Pen și-a arătat aprecierea față de francezii care în al Doilea Război Mondial au salvat copii evrei ce ar fi riscat deportarea în timpul ocupației naziste.