Președinta Lituaniei cere o reformă a UE care să relanseze proiectul european, dar fără revizuirea tratatelor

 

Lituania nu dorește o revizuire a tratatelor Uniunii Europene și obiectivul ei principal în prezent este să își apare interesele în noua dinamică geopolitică, a afirmat marți președinta acestei țări, Dalia Grybauskaite, transmite agenția Xinhua.

Situația geopolitică se schimbă și Uniunea Europeană trebuie să facă față unor provocări multiple, prin urmare și ea are nevoie de schimbări, a apreciat Dalia Grybauskaite în timpul unei reuniuni cu parlamentarii lituanieni din comisiile pentru politică externă și afaceri europene, întâlnire care s-a axat pe chestiunea viitorului Uniunii Europene.

‘UE încă se confruntă cu criza migrației, în multe țări se observă o ascensiune a forțelor populiste, continuă pregătirea Brexitului. Este crucial să ajungem la un acord privind un model al viitoarei Uniuni care să asigure eficiența ei și să contribuie la restabilirea încrederii oamenilor’ în proiectul european, a subliniat Grybauskaite.

Ea a insistat însă că Lituania se opune oricăror încercări de revizuire a tratatelor europene, estimând că Tratatul de la Lisabona oferă suficiente instrumente pentru cooperarea între statele membre.

În ceea ce privește negocierile privind Brexitul, Dalia Grybauskaite a menționat că Lituania va face tot posibilul pentru ca drepturile cetățenilor ei rezidenți în Marea Britanie să fie protejate.