Breaking News

Președintele Poloniei prezintă propriul proiect de lege privind reforma sistemului judiciar

Președinte polonez Andrzej Duda a intervenit neașteptat marți în legătură cu încercarea controversată a guvernului de a reforma sistemul judiciar, prezentându-și propriul proiect de lege, relatează DPA.

Partidul de guvernământ Dreptate și Justiție (PiS) a provocat proteste în țară și critici din partea UE cu planul său de a permite mai degrabă parlamentului și nu judecătorilor să-i selecționeze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii (KRS).

Legislația, despre care unii critici afirmă că ar slăbi independența sistemului judiciar, a fost aprobată de parlament, dar trebuie semnată de președintele țării.

Proiectul de lege propus de președintele Duda, fost membru al PiS care în general a sprijinit guvernul, propune ca parlamentul să aibă o majoritate de trei cincimi pentru a selecta judecătorii, potrivit Radio Polonia.

PiS deține majoritatea în parlament, dar nu ar întruni această cerință.

Duda a amenințat că în cazul în care proiectul său de lege nu va fi adoptat, el va refuza să promulge o altă reformă controversată a Curții Supreme.

”Voi semna proiectul de reformă a Curții Supreme numai dacă proiectul pe care l-am prezentat este aprobat de parlament”, a afirmat el, adăugând că dorește să evite crearea unei impresii de politizare a sistemului judiciar.

Proiectul de lege prezentat de Duda este o ”licărire de speranță”, dar nu este o soluție satisfăcătoare, a declarat purtătorul de cuvânt al KRS, Waldemar Zurek, pentru agenția de știri PAP, argumentând că judecătorii ar trebui să fie numiți numai de către alți juriști.

KRS are ca scop protejarea independenței instanțelor poloneze. Criticii proiectului de lege al guvernului se tem că schimbările propuse ar putea bloca puterile consiliului și ar afecta separarea puterilor în stat