MEN: A fost reînnoit protocolul de colaborare privind promovarea educației juridice în școli

Protocolul de colaborare privind educația juridică în școli a fost reînnoit, a informat luni Ministerul Educației Naționale, care precizează că acesta a fost semnat săptămâna trecută de reprezentanți ai MEN, Ministerului Justiției, Ministerului Public, Consiliului Superior al Magistraturii și ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Prin intermediul acestui protocol vor fi oferite informații cu caracter juridic elevilor începând din clasele primare până la liceu, precum și cadrelor didactice.

Documentul marchează reafirmarea angajamentelor incluse în precedentul protocol de colaborare, din 2013, dar diversifică și formulele de promovare a educației juridice în mediul școlar și cooptează în acest demers Înalta Curte de Casație și Justiție, precizează MEN.

Noul protocol este în acord și cu dezideratele programului de guvernare 2017 — 2020 privind susținerea valorilor fundamentale ale statului de drept și democrației, inclusiv prin promovarea educației juridice în școli, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației.

Domeniile care fac obiectul educației juridice în învățământul preuniversitar sunt, în special, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale, Constituția României, aspecte referitoare la procesul legislativ și aspecte având caracter general privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, dar și elemente de bază din dreptul civil și penal sau elemente de prevenire și combatere a corupției.

Experți din Ministerul Justiției și din alte instituții și autorități publice, consilieri juridici, practicieni ai dreptului, reprezentanți ai profesiilor liberale (avocați, mediatori, executori judecătorești etc.) sau ai societății civile care aderă la obiectivele acestui protocol pot susține expuneri în școli pe diverse teme juridice de interes, informează Ministerul Educației Naționale.

De asemenea, potrivit MEN, vor putea fi organizate vizite ale elevilor la Ministerul Justiției, la Ministerul Public, la sediile altor autorități și instituții publice relevante pentru domeniul justiției, precum și la instanțe și parchete, iar cadrele didactice vor fi sprijinite în pregătire cu elemente de educație juridică incluse în discipline de tip Educație civică și Cultură civică.

Nu în ultimul rând, MEN anunță că vor fi elaborate programe școlare și manuale pentru o mai bună predare a educației juridice.