Benjamin Netanyahu şi-a anulat deplasarea prevăzută la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din cauza „contextului politic” în Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a anulat deplasarea prevăzută la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din cauza „contextului politic” în Israel, au indicat miercuri pentru AFP surse oficiale.

Acest anunţ intervine a doua zi după alegerile legislative israeliene care nu au permis departajarea unui câştigător între Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz, ameninţând astfel viitorul politic al prim-ministrului israelian, aflat la putere de un deceniu.

După numărarea a peste 90% din buletinele de vot, potrivit presei israeliene, partidul său Likud şi formaţiunea centristă Kahol Lavan („albastru-alb”) a lui Gantz obţin 31, respectiv 32 de locuri din cele 120 ale Knessetului, parlamentul israelian, şi nu reuşesc nici măcar cu aliaţii lor să depăşească pragul celor 61 de deputaţi pentru a obţine o majoritate.

Au fost iniţiate negocieri între diferite partide cu scopul de a se forma un guvern de coaliţie şi de a se evita astfel noi alegeri.

În urma alegerilor legislative din aprilie, cu rezultat aproape similar, Netanyahu nu reuşise să formeze o coaliţie pentru a se menţine la putere şi a provocat astfel noi alegeri.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a indicat că doreşte să evite organizarea unui al treilea scrutin în scurt timp, privilegiind astfel de fapt consultări între partide pentru a se ajunge la un compromis.

Benjamin Netanyahu urma în special să se întâlnească cu preşedintele american Donald Trump săptămâna viitoare în marja Adunării Generale a ONU pentru a discuta despre un posibil tratat de apărare comună şi astfel a „cimenta alianţa excepţională între cele două ţări ale noastre”, declarase în acest weekend Trump.

„Aştept cu nerăbdare întâlnirea noastră la ONU pentru a face să avanseze un Tratat de apărare istoric între SUA şi SUA”, răspunsese pe Twitter Netanyahu. AGERPRES