Epidemia de coronavirus din China a făcut a treia victimă

Epidemia de coronavirus din China a făcut a treia victimă, iar  numărul celor infectați depășeste 200 de oameni. S-a descoperit și posibila sursă de contaminare – o piață de pește și fructe de mare din provincia chineză Wuhan. Mai mulți oameni care lucează în piață sunt contaminați.

Prezența acestui nou virus, de tip SARS, a fost raportată și în Beijing și la Shenzen, capitala tehnologică a Chinei, unde mai multe persoane sunt în carantină, până la stabilirea diagnosticului. De asemenea, s-au raportat îmbolnăviri în Japonia, Thailanda și Coreea de Sud. Toți cei infectați au călătorit în provinciachineză Wuhan. 170 de oameni erau în spital luni dimineață, dintre care nouă în stare gravă.

Specialiștii spun că riscul transmiterii de la om la om a virusul este scăzut, dar nu exclus. Pericolul răspândirii coronavirusului este însă cu atât mai mare cu cât urmează perioada sărbătoririi Noului An Chinez, când sute de milioane de oameni vor călători către casele natale. Numai în provincia Wuhan, aflată în centrul Chinei, trăiesc 11 milioane de oameni, iar orașul capitală este un important nod de transport.

Organizația Mondială a Sănătății nu a emis însă recomdări de evitare a călătoriilor sau a comerțului, dar oferă sprijin țărilor asiatice pentru a se pregăti de o epidemie. Aeroporturile din Singapore și Hong Kong au introdus testări pentru pasagerii care sosesc de la Wuhan. Același lucru fac, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, aeroporturile americane din San Francisco, Los Angeles și New York.

Un coronavirus asemănător a ucis 774 de oameni , cei mai mulți în Asia, la începutul anilor 2000.