Senatorul Maricel Popa: 𝗖𝗮𝘂𝘁𝗮𝗺 𝘀𝗼𝗹𝘂𝘁𝗶𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗜𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗶𝗻𝗮 𝗖𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿𝗮 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗠𝗶𝗿𝗼𝘀𝗹𝗮𝘃𝗮

Senatorul Maricel Popaa discutat astăzi cu ministrul Alexandru Rafila pe tema construirii Spitalului Regional de Boli Cardiovasculare de la Miroslava. „Susținem toate proiectele Iașului, mai ales cele din domeniul medical. 𝗦𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗥𝗲𝗴𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗨𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁𝗮, 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗦𝗮𝗻𝗮𝘁𝗮𝘁𝗶𝗶, 𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗮𝘁 𝗶𝗻 𝗹𝗶𝗻𝗶𝗲 𝗱𝗿𝗲𝗮𝗽𝘁𝗮. Are autorizație de construire și urmează să fie demarate procedurile pentru executarea lucrărilor.
Susținem și proiectul Institutului de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava, construirea unui spital dimensionat în concordanță cu nevoile, în care costurile să fie transparente și calculate în mod corect în beneficiul pacienților. Există în acest moment susținere din partea Ministerului Sănătății pentru finanțarea noului institut din fonduri de la Banca Europeană de Investiții sau prin Programul Operațional Sănătate (POS).
 Sper ca revizuirea acestui proiect să fie făcută cât mai rapid și să nu mai avem costuri de peste 8 milioane de lei alocate consultanților de casă ai PNL Iași sau 21 de milioane de lei pentru asistență tehnică. Iată, comparativ, într-un proiect similar, cel al Institutului de Medicină Cardiovasculară din București s-au propus 0 lei costuri pentru consultanță și numai 0,64 milioane de lei pentru asistență tehnică.
De altfel, bugetul total propus de CJ Iași pentru investiție a fost de 1,47 miliarde de lei, în vreme ce pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la București s-au cerut numai 788 milioane de lei, aproximativ jumătate.
Costul/pat propus era cu 200.000 de euro mai mare la Iași, ca la București, iar costul pe metrul pătrat construit era cu 2.500 euro mai mare la Iași față de București.  Sunt total de acord că tentativele de politizare ar trebui respinse din start. Cu toate acestea nu trebuie să uităm și că noi, social-democrații, am demarat un proiect de lege care ar fi trebuit să garanteze contrucția unității medicale, însă nu a fost susținut de peneliștii de la Iași.  Cred, de asemenea, că dacă peneliștii nu s-ar fi încăpățânat să depună singuri acest proiect, ar fi existat șansa acumulării mai multor puncte la evaluare. Consiliul Județean (CJ) Iași, conform Codului Administrativ, are exclusiv atribuţii de interes judeţean, pentru dezvoltarea economico-socială a județului, precum și gestionarea serviciilor publice de interes judeţean. Din acest motiv, chiar dacă adresabilitatea unității medicale este una regională, CJ Iași putea depune maxim un proiect de interes județean. De aici a rezultat probabil și depunctarea în grilă.
 Am speranța că lucrurile se vor calma și liberalii vor înțelege că nu poți să faci administrație numai cu fumigene și machete. Ieșenii au nevoie de proiecte realiste, fezabile și de oameni dedicați administrației, nu de persoane preocupate de păstrarea libertății și a unor vremelnice funcții”, subliniază Maricel Popa, senator PSD.