„Gazprom” a recuperat de la „Moldovagaz” încă 830,7 milioane de dolari

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional (CACI) de pe lîngă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a satisfăcut pretenția „Gazprom”-ului privind recuperarea de la SA „Moldovagaz” a restanței pentru gazele livrate în anul 2012, în valoare de 830,76 mil. dolari, transmite NOI.md.
Acest fapt se menționează în noul raport trimestrial al holdingului rus de gaze. În document se relevă că pretenția respectivă a fost înaintată de „Gazprom” în februarie 2015. La 27 iulie 2015, CACI a finalizat audierile cazului și la 30 octombrie 2015 a fost adoptată decizia de a satisface pretențiile „Gazprom”-ului.
„Gazprom” în ansamblu a depus și cîștigat deja peste 10 pretenții de încasare a datoriilor istorice de la „Moldovagaz”, în valoare totală de circa 4 miliarde de dolari, totodată, 95% din restanțe revin regiunii transnistrene și doar 5% – Moldovei din dreapta Nistrului. În același timp, pînă în prezent „Gazprom” nu a întreprins niciun fel de acțiuni în scopul executării deciziilor Curții de Arbitraj pe lîngă CCI privind recuperarea de la „Moldovagaz” a datoriilor istorice pentru gaze.