Pavel Filip a îndemnat tinerii să fie creativi şi să vină cu inovaţii

Prim-ministrul Pavel Filip a îndemnat elevii să fie creativi şi inovativi, deoarece aplicarea inovațiilor, a noilor tehnologii va spori competitivitatea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Opinia a fost expusă în cadrul ceremoniei de premiere a cîştigătorilor concursului naţional Cel Mai Bun Elev Inovator „Genius”, desfăşurată astăzi, la Chişinău, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

Premierul a subliniat că principalii factori de dezvoltare şi modernizare în era informaţională sînt cunoştinţele şi capacităţile de a crea şi implementa inovații.

„Încurajez toţi tinerii să înveţe bine, să fie creativi şi să vină cu idei noi. Dacă majoritatea cetăţenilor vor avea cunoştinţe profunde şi vor face studii de calitate, dacă vor fi creativi şi inovativi în activitatea ce o desfăşoară, atunci potenţialul Republicii Moldova va depăşi de sute sau chiar de mii de ori mărimea fizică a statului. Lucrările pe care le-am văzut aici m-au impresionat”, a menţionat Pavel Filip.

În cadrul evenimentului, Premierul a înmînat premiul pentru cea mai bună lucrare elevilor Munteanu Nicolae de la Colegiul Tehnic-Agricol şi Guzun Dimitrie de la Liceul Teoretic „Constantin Stere” din or. Soroca. Ei au creat un dispozitiv de transformare a energiei solare în energie termică. Creația lor ingenioasă este o noutate în domeniul regenerabilelor din Republica Moldova.

Concursul național Cel Mai Bun Elev Inovator ”Genius” este organizat al nouălea an consecutiv, de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, în parteneriat cu mai multe instituţii care susţin şi promovează dezvoltarea capacităţilor inovative şi creative în rîndul tinerilor. Ediţia din acest an a fost dedicată celei de-a 70-a aniversări a primelor instituții de cercetare și a 55-a de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei.

La concurs au participat 118 elevi, cu vîrste cuprinse între 7 şi 20 de ani, care au prezentat 116 lucrări.