Igor Dodon vrea să fie candidatul unic al ‘stângii’ și promite alegeri parlamentare anticipate

 

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, i-a sugerat candidatului „Partidul Nostru’, Dumitru Ciubașenco, să se retragă din cursa electorală în favoarea sa, îndemnându-i pe comuniștii lui Vladimir Voronin să renunțe la ideea boicotării alegerilor și să susțină un candidat unic al forțelor de stânga, relatează joi portalul Deschide.md.

Simpatizanții ‘Partidul Nostru’ ar trebui să înțeleagă că Dumitru Cubașenco, candidatul acestui partid, nu are nicio șansă să ajungă în turul doi, a spus Dodon, îndemnându-i pe susținătorii acestuia să se reorienteze către candidatura sa.

„Electoratul de dreapta este îndemnat să o voteze pe Maia Sandu. Stimați concetățeni, Maia Sandu este (Dorin) Chirtoacă (primarul Chișinăului) în fustă. Fix așa va face. Cu vorbe frumoase, dar va distruge absolut tot… Un președinte socialist va fi mult mai bun decât o Maie Sandu falsă și ipocrită’, a declarat el într-o conferință de presă la Chișinău.

În acest context, Igor Dodon i-a îndemnat pe simpatizanții lui Andrei Năstase (liderul Platformei ‘Demnitate și Adevăr’) și ai lui Marian Lupu (liderul Partidului Democrat) să nu o voteze pe Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate), întrucât aceasta ar fi ‘susținută de oligarhi’ după ce Marian Lupu, a cărui nume este asociat cu al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, a anunțat că abandonează cursa electorală. Potrivit lui Igor Dodon, Marian Lupu s-a retras în urma unor presiuni făcute de SUA.

El a făcut apel către toți cetățenii Republicii Moldova să se prezinte duminică la vot, subliniind că în cazul unei prezențe masive la urne ar putea învinge din primul tur de scrutin.

Candidatul de stânga prorus, care a promis anterior relansarea relațiilor cu Federația Rusă și renunțarea la Acordul de asociere cu UE, a declarat că va fi un președinte al tuturor moldovenilor, indiferent de opțiunile politice și geopolitice ale acestora, potrivit Radio Chișinău.

Dodon a spus că, dacă va câștiga alegerile din 30 octombrie, va convoca alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova.

Liderul PD, Marian Lupu, a anunțat miercuri după-amiază retragerea sa din cursa pentru prezidențiale în favoarea Maiei Sandu. Retragerea sa din cursa electorală a fost un pas făcut în favoarea candidatului socialiștilor, Igor Dodon, și nu în favoarea parcursului european al Republicii Moldova, a subliniat candidata PAS, Maia Sandu, într-o conferință de presă comună cu liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, la scurt timp după acest anunț.