Yemen: Kerry anunță încetarea ostilităților începând din 17 noiembrie

Mișcarea armată houthi și alianța militară condusă de Arabia Saudită și care luptă în Yemen au convenit asupra încetării ostilităților începând din 17 noiembrie, a anunțat marți secretarul de stat american John Kerry, informează Reuters.

Ambele părți au fost de acord de asemenea să depună eforturi pentru formarea unui guvern de uniune, a adăugat el.

Războiul de aproape 20 de luni între gruparea houthi, sprijinită de Iran, și guvernul președintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, susținut de Arabia Saudită, a făcut peste 10.000 de morți și mai mult de trei milioane de persoane strămutate.

După discuții în Oman, stat apropiat mișcării houthi și Emiratelor Arabe Unite, un membru cheie al coaliției conduse de saudiți în sprijinul lui Hadi, Kerry a declarat că a prezentat părților un document propunând un acord de pace ce include un apel pentru încetarea focului.

El a precizat că mișcarea houthi a fost de acord „să respecte termenii încetării ostilităților din 10 aprilie începând din 17 noiembrie, cu condiția ca cealaltă parte să pună în aplicare același angajament”.

El s-a referit la o încetare a focului care a început în aprilie și a durat până la sfârșitul lunii august, când negocieri de pace mediate de ONU în Kuweit s-au încheiat fără niciun acord.

AGERPRES